Suncokret – Helianthus annuus - Biovrt - u skladu s prirodom

Suncokret – Helianthus annuus

Suncokret je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika, Asteraceae. Naziv mu potječe iz grčkih riječi Helios – sunce i Anthos – cvijet. Potječe iz Sjeverne Amerike, Perua i Meksika. Suncokret je jestiva, ljekovita i ukrasna biljka, uzgaja se po cijelom svijetu.

Postoje brojne vrste ovog prekrasnog cvijeta, od minijaturnih visine 10-20 cm pa sve do gigantskih vrsta visine i preko 3 metara, te raznih boja latica i sjemenki.

Dok su visoki uglavnom žutih latica, ukrasni su česti u raznim kombinacijama boja, ili oblika latica.

suncokret 212107 4.

Suncokret se sije u rano proljeće direktno na otvoreno. Može proklijati već za dva dana. Ukoliko ih uzgajate kroz više godina, i sami se jako uspješno zasijavaju. Podnose i presađivanje uz obilnije zalijevanje.

suncokret mali1suncokret 14

Suncokret cvate od lipnja do rujna. Pupoljci su veliki, i prilično neobični.

suncokret v 3suncokret v 2.

1 cvijet suncokreta je zapravo skup stotina (pa čak i tisuća) manjih cvjetova (svaka sjemenka – 1 cvijet). Počinje cvasti od vanjske strane prema sredini. Prema peludu na cvjetićima možete točno vidjeti koji dio cvjetova suncokreta cvate.

suncokret1907 25.

Nakon cvatnje nastaje mnoštvo sjemenki. Sjemenke mogu biti bijele, crne, sive i kombinacije navedenih boja.

Za raspored sjemenki u glavici suncokreta čak postoji i matematički model (Vogel model za n=1). Tako je savršeno dizajnirano da u ovakvom obliku može stati najviše moguće sjemenki – još jedan razlog da čestitamo prirodi na savršenom dizajnu.

suncokret sjemenkesuncokret sjemenke 2.

Svježe sjemenke su odlične za grickanje, prirodan su izvor vitamina E. Za dobivanje ulja najbolje su crne sjemenke, a za grickanje sivo-bijele sjemenke. Najbolje za grickanje su svježe, netom ubrane s vrta ocvale cvjetne glavice. Suho se sjeme može spremiti i u zimskim hladnim mjesecima njime hraniti ptičice, koje ga često grickaju i na vrtu.

suncokret v 7suncokret v 5.

Kako suncokret može narasti i preko 3 metra u visinu, ukoliko su česte ljetne kiše ili nevremena često se poruši jer ne može držati svoju težinu – korijen nije tako velik niti jak ako ga promotrimo u odnosu na cijeli rast biljke. Ipak, često ga možete sami izravnati i ugaziti tlo oko njega pa će ostati uspravan.

Neobično kod suncokreta mi je također što ponekad naraste kao samo jedan ogroman cvijet, ponekad kao skup mnoštva manjih cvjetova. Listovi su mu srcolikog oblika i često narastu ogromni.

suncokret v 4suncokret v 1.

Od bolesti suncokret često u vrijeme suše pogađa pepelnica, a od nametnika znaju ga napasti puževi.

Na jesen kad ocvatu i ukoliko ostanu na vrtu, preporučam da spremite nešto sjemenki za zimu – i za vas, i za gladne ptičice. Ja uvijek poberem sav preostali suncokret, te obavezno izdvojim sjemenke iz glavica jer ih je s njima teško posušiti – često trule. Sjemenke posušim na suncu i držim na suhom. A u zimi, kad je danima zamrznuto i kad ptičice nemaju što jesti – stavljam svaki dan par šaka sjemenki na balkon. Prvenstveno se dođu hraniti sjenice, koje tokom ljeta pojedu jako mnogo nametnika na vrtu, te na taj način također održavam ravnotežu u biosustavu – pomažući sjenicama da prežive zimu.

083 3sjenice2.

A na vrtu, kad ostanu ogromne suhe stabljike, preporučam nemojte ih čupati. Prvih sam godina čupala sve suncokrete i to je bio prilično naporan posao. Naime, iako nemaju predubok niti preširok korijen, on je zapravo jako razgranat i “uhvati” u sebe mnogo zemlje, pa kad se čupa, zapravo se s korijenom vadi veliki grumen zemlje. Dakle ostaju rupe u tlu, čupa se i sve ostalo što raste pokraj, treba jako tresti taj grumen da se oslobodi zemlja, što je gotovo nemoguće, a time se uzurpira i jako mnogo glista koje se vole tu zavlačiti. Prve sam godine taj grumen čistila – sjekirom – sjekla sam sitnije dijelove s zemljom da popunim rupe koje sam napravila čupanjem. Zaključila sam da je to stvarno uzaludan posao, a i da jako uzurpiram životne zajednice ispod tla, pa sam iduće godine odlučila ne čupati nego rušiti. Ako ide ručno ga odlomiti iznad tla, ako ne onda – sjekirom. Kako mi suncokret većinom raste na gredici s jagodama, ne smeta mi što ostaje korijenje u tlu, a s druge strane to je odlično za gliste i ostale kukce ispod zemlje. A i ono što ostaje na ostatku vrta, ako mi zasmeta vadim na proljeće. Stabljike suncokreta stavljam na hrpu za lomaču gdje ih palim – pepeo suncokreta bogat je kalijem, te tim pepelom gnojim zemlju na vrtu. Dakle, sve s svrhom i razlogom.

suncokret v 9018

Zanimljivosti o suncokretu:

– suncokret se preporuča saditi uz vlažne zidove kuće (ako imate taj problem) – korijenje izvlači vlagu iz zidova, a radi te sposobnosti se sadi na područjima koja se žele isušiti. Osim toga, izvlači i teške metale i radijaciju iz tla – njime su se upravo radi toga sadila područja oko Černobila.

– jedna šaka suncokreta na dan jača potenciju (bar su tako vjerovali indijanci)

– čaj od suhih latica suncokreta odlično je sredstvo za snižavanje temperature

– pepeo biljke suncokreta sadrži puno kalija i kao takav idealan kao gnojivo za vrt

– obožavaju ga pčele i bumbari

suncokret bumbar1

Suncokret je biljka koja ima toliko mogućih načina upotrebe da mu se jednostavno divim. Sjemenke su bogate vitaminima, mineralima, vlaknima, mastima i bjelančevinama. Za ishranu ljudi i za dobivanje ulja koriste se od 1000 godina pr.n.e. Sirove se sjemenke radi svog sastava smatraju ljekovitom hranom, a mogu se mljeviti i dodavati u hranu. Od sjemenki se dobiva i kvalitetno suncokretovo ulje.

U ljekovite svrhe latice suncokreta su se koristile protiv temperature, groznice, želučanih i crijevnih tegoba, a sjemenke protiv nervoze, bolesti dišnih organa, bolesti bubrega i mokraćnog mjehura te povećane prostate. Također se smatra da šaka sjemenki suncokreta dnevno pomaže u jačanju spolne moći i pomaže protiv neplodnosti, te da pomaže čak i kod multiple skleroze.

Suncokret je poznat i kao biljka koja liječi tlo – ima nevjerojatnu sposobnost upijanja štetnih i otrovnih tvari iz tla, te velike količine vode. Srčika iz stabljika se je koristila za izradu papira, osušene stabljike za ogrijev, a pepeo suncokreta je bogat kalijem i tako odlično gnojivo za vrt. Srčika suncokreta sadrži salitru i to je čini i odličnim potpaljivačem. Latice se mogu koristiti i za dobivanje prirodne žute boje.

Suncokret je biljka koja odlično djeluje na biosustav, ako ga imate posađen u vrtu privlači ptičice u vrt, a time dobivate i kontrolu nametnika u vrtu, i tlo pognojeno fosforom iz ptičjeg izmeta.

Suncokret je nevjerojatna biljka, prekrasna i izuzetno korisna, te stoga vjerujem da je zaslužila mjesto u svakom vrtu.

Ako u svom vrtu želite uzgajati suncokret, sjeme potražite u našoj ponudi viškova s biovrta OVDJE.

 

O autorici