Zašto i kako posaditi proklijali luk - Biovrt - u skladu s prirodom

Zašto i kako posaditi proklijali luk

Tijekom zime i početkom proljeća nerijetko nam se dogodi da nam luk koji smo pobrali prošle godine počne klijati.
Nemojte ga nikako bacati, jer i takav luk možete konzumirati. Svi zeleni dijelovi luka su jestivi, ne morate brinuti kao kod recimo zelenih dijelova krumpira.

A ako imate dovoljno luka na zalihi, ove proklijale primjerke možete i posaditi. Moja je baka uvijek u rano proljeće znala posaditi te velike proklijale lukove i uskoro smo imali mladi luk. A kad posadite veliki luk, za razliku od lučica luka iz kojih izraste po jedna biljka, iz velikog luka nerijetko izraste više mladih biljaka luka u skupini. Tada možete i samo dio mladih biljaka iz skupine pobrati, ne morate sve pobrati odjednom.

Ja sam ove godine sredinom veljače takav luk posadila posvud po vrtu gdje je bilo mjesto i to ne na zasebne gredice, nego na gredice jagoda. Naime, uvijek se nađe mjesto između pojedinačnih biljaka jagoda, a osim toga, jagode i luk (ili češnjak) dobra su kombinacija. Naime, luk i češnjak sadrža sumpor, koji djeluje protiv gljivica sive pljesni koja često napada plodove jagode.

Kod sadnje je bitno da posadite luk na pravu dubinu – nemojte ga posaditi preplitko, najbolje je da cijeli luk ukopate u zemlju, ostavite samo vani dio koji je proklijao. I tako će on krenuti s rastom i uskoro ćete tijekom proljeća moći brati mladi luk.

A osim za mladi luk, velike lukove na proljeće sadimo i za sjeme. Uvijek biramo najljepše primjerke – a može dakle i te proklijale. Luk druge godine potjera i cvjetnu stapku ako ga ne poberete kao mladi luk, te cvate. Nakon cvatnje se razvija sjeme, koje onda sijemo i iz njega uzgajamo male lučice luka. Ako sadite luk za sjeme, pazite da ga odvojite i posadite čim udaljenije po sortama. Naime, luk se jako križa, pa ako želite zadržati izvornu sortu koju ste imali, bitna je prostorna izolacija kako ih kukci koji ih oprašuju ne bi iskrižali.

Svi oni koji nemaju vrt ili ga nemaju blizu, luk se može posaditi i u tegle i držati na otvorenom, balkonu, terasi i sl.
Svakako vrijedi probati, jer mladi luk je prava poslastica, pogotovo u rano proljeće dok ga dugo i željno iščekujemo kao jedno od prvog svježeg povrća.

Više pogledajte i u mom videu:

 

O autorici