Zaštita usjeva od divljači - Biovrt - u skladu s prirodom

Zaštita usjeva od divljači

Divljač jako voli mlade usjeve, pogotovo mladi grah. Neugodno sam se iznenadila kad sam ovih dana zapazila veće štete na grahu koji mi je na vrtu tek dvadesetak metara od kuće, i na kojem nikad u godina nisam imala ovakav problem.

A ove godine broj divljači je znatno porastao u mojoj okolici, pa tako mi ovo proljeće jelen uništava mlade voćke, a zečevi su se došli nahraniti u nedavno niknuli grah. Nažalost, ako pretjeraju, od graha ove godine ništa neće biti, jer najviše vole mlado lišće i mlade pupove, a dok to pojedu, jedino što mi preostaje je opet sijati grah, ako još imam sjeme. Stoga, trebala sam poduzeti mjere odvraćanja divljači s vrta, ako ne želim ostati bez graha.

Postoje 2 stara trika kako odvratiti divljač s vrta i voćnjaka, i to preko mirisa koji tjeraju divljač. Prvi je način skupiti dlaku pasa ili ljudsku kosu. Možete ju nabaviti u frizerskim salonima ili salonima za šišanje kućnih ljubimaca. Stavite kosu ili pasju dlaku u mrežice (npr. mrežica za luk, vreće za krumpir ili mrežica za hranu za ptice), napravite smotuljak veličine stisnute šake, i to objesite na voćke ili na štapove koje zabijete u zemlju. Miris će prestrašiti divljač koja se boji pasa i ljudi, i tako neće ulaziti na vrt ili voćnjak koji ima postavljene te mrežice.

Drugi je način odvraćanje pomoću stare svinjske masti ili kosane masti (u Međimurju se to zove slanine). To je tehnika koju upotrebljava moja majka, a koristi ju odavna. Savjet je dobila od jednog starog lovca koji joj je rekao da je to baš iz njegovog iskustva najučikovitije rješenje za odvraćanje divljači, puno bolje od suvremenijih sredstava koje su znali dobiti za prskanje za odvraćanje divljači mirisom.

Evo kako smo to napravile nakon što su zečevi došli u biovrt. Pripremile smo pamučne krpe izrezane na manje komade, vezice i drvene stupiće visine malo više od 1 metar. U sredinu pamučne krpe stavi se žlica svinjske mast.

Krpa se zamota, zaveže skupa vezicom i zaveže na stup koji se zabije svakih 10 koraka na posebno ugroženim gredicama. Tu će se svinjska mast lagano topiti i poteći po stupiću, a miris će učinkovito odvraćati zečeve i srne s vrta.

Zasad, nekoliko dana poslije, nismo primijetile da bi se divljač vratila u vrt. Ako se to ipak dogodi, imam već na umu i novu metodu: preko noći biti će moja 2 psa puštena da budu slobodno u dvorištu i na vrtu. Psi nagonski “polude” dok spaze zečeve i srne i ganjaju ih kao ludi, pa ako ne upali odvraćanje mirisom, vjerujem da će psi biti učinkovita rezerva za odvraćanje odnosno tjeranje divljači s vrta.

A što se tiče pasa, njima ovi smotuljci masti ili slanina mirišu, moji psi su mi već 2 “ukrali” s vrta, jedan čak i s stupićom. Kako je idealno da budu na visini 1 metar, dakle dobro zabijte stupiće, i čvrsto privežite smotuljke ako vam i psi šeću kraj vrta. To možda ipak neće spriječiti mačke, ali one barem neće odnijeti stupiće i smotuljke – ako ih dobro privežete 😉

20052014 mamci za divljac s masti Lana i Gea  20052014 mamci za divljac s masti Lana napada

 

O autorici