Vučika - Lupinus Polyphyllus - Biovrt - u skladu s prirodom

Trajnice Silvija Kolar-Fodor 14. studenoga 2009.

Vučika – Lupinus Polyphyllus

Vučika je otporna trajnica impresivnih velikih cvjetova koji izgledom podsjećaju na svijeće. Vrlo je nezahtjevna trajnica koja sama svojim korijenjem veže dušik u tlu i tako gnoji okolno tlo, pa zato i neizostavna biljka u svakom biovrtu.

Cvate uobičajeno u svibnju, a ukoliko potrgate ocvale cvjetove, možete joj produžiti cvatnju. Tijekom godina se razraste u prilično veliki grm ako joj uvjeti odgovaraju.

Jako ju vole bumbari.

vučika lupinus polyphyllus 7vučika lupinus polyphyllus 6

Uzgaja se iz sjemenja. Sijati se može u rano proljeće, direktno van u zemlju – razvija dugi korijen i ne voli presađivanje. Sije se pojedinačno, samo jedna sjemenka po predviđenom mjestu – iako prve godine neće biti velika biljka i možda čak i neće cvasti prve godine ili tek u kasno ljeto iste, druge godine to će biti ogromna biljka.

vučika lupinus polyphyllus 5

Od bolesti može se zaraziti pepelnicom krajem ljeta, ali to je normalno kad uslijed velikih vrućina i suša biljkama pada imunitet. Možete joj potrgati listove, ali možete ih i ostaviti, neće biti velike štete.

Od nametnika ponekad joj znaju voluharice pojesti korijen, pa pratite ako bilja naglo počne venuti i presadite ju uz redovno zalijevanje, još se može spasiti ako korijen nije potpuno pojedeni.

Jako ju vole i puževi, za kišnih godina obratite posebnu pažnju da ju puževi ne unište.

vučika lupinus polyphyllus 91vučika lupinus polyphyllus 2

Što se tiče boja, one se križaju, tako da svake godine dobijete neke nove nijanse. Stvara jako puno sjemenja u obliku mahuna, ali prve mahune podrežite da bi ponovno cvala, ostavite da se dozori u sjeme tek na jesen, prije nema potrebe jer onda više neće cvasti. Vučika je inače otrovna biljka, ali ako ju ne pojedete ili ne mažete se njenim sokom, a što sigurno nećete, ne može vam biti ništa.:)

vučika lupinus polyphyllus 4vučika lupinus polyphyllus 3

Otkrila sam još jedan način razmnožavanja vučike sasvim slučajno. Na stabljikama koje su nosile cvjetove, a koje sam otrgala, ojačali su izdanci, koji se sad mogu skinuti bez problema sa već suhe stabljike.

Te sam “grančice” popikala najesen posvud u zemlju. Iako je sve lišće uvenulo na izdancima, tj. zadebljanjima vučike koju sam posadila, potjerali su novi listići. Rezultat je bio na proljeće mlade biljke vučike koje su cvale odmah na proljeće. Eto, vrijedi probati:)

vučika lupinus polyphyllus 8

Sjeme vučike potražite u našem katalogu OVDJE.

O autorici