Vrt u posudama - priprema posuda za sadnju - Biovrt - u skladu s prirodom

Vrt u posudama – priprema posuda za sadnju

Znate li da veliki dio povrća možete osim na vrtu uzgajati i na vašem balkonu i terasi?

I sama volim raditi razne pokuse, pa iako imam velike površine vrtove, ipak imam i mali vrt u teglama oko kuće. Tako vrlo uspješno uzgajam rajčice, patlidžane i chilli papričice u teglama oko kuće.

Patlidžane sam počela uzgajati u teglama jer mi ih na vrtu pojedu krumpirove zlatice, a kad su mi odmah kraj kuće, mogu ih pravovremeno skupiti s biljaka. Chilli papričice treba odvojiti od slatkih paprika s vrta, da ne bi došlo do križanja i da ne bi sve slatke paprike postale ljute. Osim toga, većina chilli papričica je manjeg rasta, pa idealno raste kao i cvijeće u teglama – imate i prekrasne jarke boje koje su ukras prozorskih daski, ali i izuzetno zdravo povrće pri ruci.

Uzgoj rajčica u teglama također ima svoje prednosti. U teglama sadim niske, balkonske vrste koje su se pokazale, barem kod mene, čak i puno boljima u teglama nego na vrtu. U godinama kada ima puno vlage i kada su na vrtu rajčice uslijed puno vlage izložene napadima raznih gljivičnih bolesti koje se ubrzano šire po vlazi, rajčice u teglama – koje su kod mene smještene na južnoj strani kuće u suhim uvjetima i s minimalno vlage – rastu odlično, ne napada ih plamenjača. Također, kako su na zavjetrini i zaštićene od prvog mraza, rasle su i rodile puno duže – prošle sam ih sezone brala čak do prosinca, a neke sam unijela u zatvoreno i još brala tijekom zime. I tako možete imati dugu sezonu svojih svježih i zdravih rajčica na dohvat ruke.

Još više o rajčicama u teglama pročitajte u mom tekstu OVDJE. 

Stoga sam i ove sezone pripremila posude za moj mali vrt uz kuću. A kako pripremiti i posude i kako pripremiti zemlju za njih – pogledajte u mom novom videu:

Dakle bitno je da posude obavezno imaju rupe na dnu, za otjecanje suvišne vode, ali svakako osigurajte i podloške za tegle. Veličine ovih tegli je otprilike 10-12 litara, to je sasvim dovoljno za uzgoj rajčice, u njima ću saditi po 2 niske rajčice one koje narastu do 50 cm, dok one jako niske možete saditi i u manje tegle, ili do 4 sadnice patlidžana. Tijekom sezone treba ih parput prihraniti s organskim gnojivom, a jedini nedostatak je što imate malo više posla s zalijevanjem – ali to je mala žrtva za obilje plodova koje možete dobiti.

 

Rajčice stignete posijati direktno u tegle čak i početkom svibnja, stoga ako još niste, kreirajte svoj mali vrt u teglama i uživajte u obilju na dohvat ruke 🙂

Viškove sjemenja za sjetvu potražite u našem katalogu sjemenja OVDJE.

O autorici