Veljača 2014 - promijenjivo - Biovrt - u skladu s prirodom

Veljača 2014 – promijenjivo

Veljaču sam započela sjetvom. Kako sam pregledavala sjeme, tako nisam mogla odoljeti pa sam posijala u tegle sa sobnim cvijećem na prozorskoj dasci par vrsti campanula. Posijala sam i peruanske jagode, tomatillo i bijeli hibiskus coccineus, a polovicom veljače  Luffu, Cobaeu i bijelu Echinaceu – ovo su vrste koje treba posijati već u veljači da bi na vrijeme narasle i rodile. Treba sijati i paprike u veljači, ali njih sam ove godine radi nedostatka vremena za brigu o presadnicama dala baki na sijanje.

Nakon hladnijeg razdoblja, već polovicom veljače je opet zatoplilo i jednostavno me je izmamilo u vrt. Presadila sam samonikle jednogodišnje kokotiće, nešto malo uz ogradu na biovrtu.

Nera mi je počela zadavati prave glavobolje prekopavanjem vrta u potrazi za voluharicama, a Pluto ju prati u tome (moja 2 psa). Nera dok si nešto zamisli ne odustaje od toga. Naravno, samo rade štetu, iskopaju biljke, ostave rupe na vrtu, pa sam na kraju samo morala ići ravnati zemlju za njima, joj katastrofa, a zemlja je bila premokra da bi se bilo što kvalitetno dalo napraviti…evo ovako dosta toga na vrtu izgleda– negdje su rupe toliko duboke da su i opasne za čovjeka jer si je tu lako nogu slomiti ako se ne pazi. Doduše tjerala sam ih s vrta, ali nemoguće ih je stalno imati na oku.

15022014 nera kopala

I ove godine smo imali poplavu u šumskom vrtu. 12.02.2014., nakon prvog zatopljenja i otapanja sveg onog snijega i leda. Također je napadalo i dosta kiše. Prvo se je punila voda na livadi desno, iza našeg grunta, ali kad je dotok vode bio preveliki s lijeve strane (kako je i prošle godine teklo preko ceste k nama), opet nam je poplavilo šumski vrt. Čovjek bi si pomislio da će odgovorni za slivne vode nešto učiniti po tom pitanju temeljem prošlogodišnjeg iskustva i spriječiti poplave kao prošle godine, ali to se nažalost nije dogodilo.Tek se voze naokolo i gledaju nastalu situaciju jednom dok se nešto dogodi, tipična hrvatska praksa. Trebalo je opet neko vrijeme da se povuče voda iz šumskog vrta, ali dobro da ove godine nije bilo tako puno vode pa nije bilo nekih šteta.

13022014 poplava u sumskom vrtu 113022014 poplava u sumskom vrtu 3

Kako je polovicom veljače bilo premokro za raditi u vrtu, a opet lijepo vrijeme za radove, otišla sam srediti moj kreativni nered ispred kuće – porezala sam srpom sve ukrasne trave, maknula sve suhe astere, poravnala sve što se je moglo – jer sve je bilo polegnuto i zarašteno, a ispod toga su počele nicati visibabe, šafrani, zumbuli i narcise – trebalo im je napraviti mjesta. Čak sam i presadila malo zumbula i narcisa koji su bili preblizu Yucci koja se je razrasla..pa eto, za svrbež prstiju dobro iskorišten dan u vrtlarskim radovima

15022014 ispred kuce

S proljećem počinje i manija kupovanja cvijeća … moja stara ovisnost. Evo kako glasi moja logika kod kupovine cvijeća: ako se ne možeš odlučiti koju boju jaglaca odabrati, kupi od svake boje barem jedan Tako sam  ja napravila da se ne mučim oko izbora. Logično, ne?

Jaglace sam posadila u tegle pred kućom i to sam napola ukopala sve te jaglace skupa sa teglicama – kasnije ću ih presaditi na otvoreno, a sad tu ima praznine među tulipanima. Tulipani su u ovim teglama jer drugdje uskoro nestanu radi voluharica. Nažalost, jako malo tih jaglaca opstane do iduće godine, ali im jednostavno ne mogu odoljeti – kasnije sam ih još nakupovala jer su mi tegle ipak bile malo preprazne.

19022014 jaglaci20022014 jaglaci

20.02. je bio divan dan, nisam mogla odoljeti i otišla sam na vrt. Šetala sam po vrtu br 2 s lopaticom u ruci i presađivala samoniklo cvijeće i bilje (kokotić, facelija, silene armeria…). Izvadila sam i kiselicu i tratinčice i to presadila k voćkama – neka raste:) Našla sam i neke velike kultivirane tratinčice za koje sam se čudila kako su nikle na vrtu i to sam presadila na cvjetnu gredicu pri kući. Na svakom koraku se može naći nešto zanimljivo dok se tako sve samozasijava.

Nakon presađivanja sam obrezala kupine i saponariu – ispod njih su bili pupoljci narcisa, da se ne muče pod suhim ostacima biljaka. Nakon toga sam porezala kupine kraj ograde, a kad sam već bila tamo, bilo je tamo još trajnica za porezati – sve uz ogradu – malva, divizma, lan, coreopsis, mamuzica, phlox, helenij, globus čičak…da sve može rasti…. Malo je i Nera tamo prekopala pa sam morala djevojačko oko opet saditi, dobro da sam to spazila i sredila… Nakon toga sam još obrezala i maline – odrezala one stare koje su rodile prošle godine, a nove koje budu ove godine rodile skratila… tako je to dok čekaš trudove, a od njih ništa. Rekli su mi da se moram opuštati u tim trenucima….a ne vidim boljeg načina za to od uživanja u vrtlarskim radovima. Naime, ono što nisam spomenula do sada je da sam bila trudna i da mi je termin za roditi bio 18.02., a kako i par dana poslije ništa od trudova, radila sam na vrtu sve dok je vrijeme dozvoljavalo. Par dana poslije počele su opet padati jače kiše i opet smo imali previše vode u šumskom vrtu.

I da, rodila sam 26.02.2014. godine. A to znači i malu promjenu u svemu. Naime, već sam i najavljivala da ću ove godine obrađivati opet samo manji dio vrta br 2, a dakle ovo je razlog zašto smanjujem obujam poslova i zašto nema predavanja ovo proljeće. Sve do kraja trudnoće nije mi bio problem raditi na vrtu, što možete i vidjeti iz tekstova radova u vrtu. Međutim ubuduće će briga za malo dijete uzeti dio vremena koji sam prije imala za vrt i pisanje. Stoga, možda i jedno vrijeme neće biti toliko često objavljivani novi tekstovi kao i inače, ali potrudit ću se i dalje koliko bude vremena pisati. Također, iako neće biti ove godine radionica u obujmu kao prijašnjih, potrudit ću se svakako nekoliko njih organizirati za sve zainteresirane. A brzo će narasti i mali vrtlar i početi vrtlariti sa svojom mamom biovrtlarkom na vrtu 🙂

A zahvaljujući toploj zimi, i tijekom veljače imala sam stalnu berbu svježeg povrća na vrtu, uglavnom kupusnjača, ali i kiselice koju obožavam

19022014 kelj 219022014 kiselica

Prezimio je i radič, a šenon je konačno formirao pupove za berbu

19022014 radic19022014 senon cvjetaca romanesco konacno

Počele su rasti koprive i medvjeđi luk u šumskom vrtu.

19022014 mlada opriva19022014 medvjedi luk nice

Procvao je i plućnjak, a drijen me je silno razveselio prvim pupoljcima.

19022014 plucnjak19022014 drijen pupoljci

A uz visibabe i procjepak, procvali su i mrežasti irisi i roza kukurijek

19022014 mrezasti iris19022014 kukurijek

Ostale fotografije iz veljače 2014 možete pogledati u galeriji fotografija na sljedećem linku:

https://www.biovrt.com/galerija/veljaca-2014/

 

O autorici