Cobaea scandens - vilac - Biovrt - u skladu s prirodom

Penjačice Silvija Kolar-Fodor 11. studenoga 2009.

Cobaea scandens – vilac

Cobaea scandens ili vilac je prekrasna penjačica porijeklom iz tropskih područja Amerike. Na autohtonom području naraste i do 10 metara visine i višegodišnja je biljka, kod nas se uglavnom uzgaja kao jednogodišnja biljka i naraste dosta manja. Sije se u rano proljeće (3. mjesec) u teglice u zatvorenom, sjeme klija na 16-18 stupnjeva, a nakon prestanka opasnosti od mrazeva se presađuje na otvoreno. Može se uzgajati i u većim teglama, s obaveznim potpornjima za penjanje, a ako se tegla zimi unese u negrijani i svijetli prostor, onda ona prezimljava i ponaša se kao višegodišnja biljka. Cvate neprekidno od 6. mjeseca do prvih mrazeva, a unesena u tegli unutra i duže. Treba puno sunca i puno vode.

Cobaea se penje tj. lovi za potpornje viticama, a cvijet je jako neobičan i velik. Evo prikaza iz pupoljka u cvijet:

cobaea 8

cobaea 9
cobaea 2

cobaea 3

cobaea 6

cobaea 7

cobaea 4

cobaea 1

Cvjetovi su prilično veliki i kroz par dana pređu iz zelene u ljubičastu boju, a kad postanu potpuno ljubičasti, nažalost cvijet otpada drugi dan, iako nije uvenuo. Ako je oprašen naraste ostatak tučka i formiraju se plosnate okrugle sjemenke u njenu, ako ne onda to izgleda ovako:

cobaea 5

S obzirom da su kod mene zime hladna, cobaeu uzgajam u tegli i zimi ju unosim unutra, bez problema prezimljuje u slabo grijanoj svijetloj prostoriji.

31012010 22

 

O autorici