Ipomoea sloteri - crveni ukrasni slak - Biovrt - u skladu s prirodom

Penjačice Silvija Kolar-Fodor 15. studenoga 2010.

Ipomoea sloteri – crveni ukrasni slak

Ipomoea sloteri (sinonimi: Ipomoea cardinal climber, Ipomoea x multifida, Quamoclit multifida, Quamoclit sloteri ) je jednogodišnja penjačica iz obitelji Convolvulaceae. Ipomoea sloteri je hibrid biljaka Ipomoea quamoclit “Cypress Vine ‘ i Ipomoea coccinea. Naraste u visinu preko 2 metara i voli sunčanu poziciju, te dobro podnosi sušu. Karakteristična je po svojim jarko crvenim cvjetovima, koji su upola manji od “klasičnih” ukrasnih slakova koji se često uzgajaju u našim krajevima.

Za penjanje treba potpornje, preporučam ju saditi uz žičane ograde. Penje se omatanjem vrhova biljke oko potpornja, nema nikakve vitice za prianjanje.

Uzgaja se sjetvom sjemenki, bilo rano u proljeće u zatvorenom, bilo kasnije nakon što prođe opasnost od mrazeva na otvoreno. Raste i napreduje brzo, te se vrlo rano počinje penjati. Karakteristična je i po tamno zelenim, duboko urezanim listovima koji isto djeluju jako dekorativno.

ipomea cardinal climber 3

Počinje cvasti već početkom ljeta. Pupoljci su izduženi, a cvjetovi trubasti, jarko crveni sa bjelkastom sredinom.

Kao i ostale vrste ipomoea, i ipomoea solteri cvate uglavnom najintenzivnije prijepodne, i za oblačnih dana.

ipomea cardinal climber 10ipomea cardinal climber 2

Privlači razne kukce oprašivače u vrt, a primijetila sam i mrave na njoj. Srećom, ušiju, koje su često u simbiozi s mravima, nije bilo. Zapravo, u dvije godine kako ih uzgajam na svom vrtu, nisam dosad primijetila na njoj nikakve bolesti niti nametnike.

ipomea cardinal climber 5

Iako cvate od početka ljeta, prve sjemenke sam s ove ipomoee počela skupljati tek na jesen. Ovo mi se je dogodilo i prošle i ove godine, i još nisam otkrila zašto se “plodovi” zameću tek najesen. I kako mi se čini, iako je ponegdje u svijetu i invazivna vrsta, kod mene tog problema neće biti, jer nije bilo puno sjemenki da bi se sama zasijala, iako je obilno cvala cijelo ljeto.

Sjeme nastaje u zelenim “plodovima” koji kako zore postaju suhi i smeđi, a u njima su do 4 crne sjemenke. Sjeme se skuplja tek dok je “plod” potpuno suhi. Kod sjemenki treba biti oprezni kao i s ostalim vrstama ipomoee, jer su opasne ako se progutaju.

ipomea cardinal climber 4

Ipomoea sloteri je jednogodišnja penjačica koja je jako osjetljiva na niske temperature i već prvi mrazevi ju potpuno unište. Kako da bi je imali slijedeće godine, skupite sjemenke prije toga.

I još savjet za kraj: posijte ju u skupinama – najviše dolazi do izražaja kada istodobno cvate mnoštvo sitnih crvenih trubastih cvjetića.

ipomea cardinal climber 1

 

O autorici