Crnooka Suzana - Thunbergia alata - Biovrt - u skladu s prirodom

Penjačice Silvija Kolar-Fodor 18. listopada 2010.

Crnooka Suzana – Thunbergia alata

Crnooka Suzana – Thunbergia alata (Thunbergia alati) je višegodišnja penjačica koja se kod nas uglavnom uzgaja kao jednogodišnja biljka. Porijeklom je iz istočne Afrike, a spada u porodicu Acanthaceae, rod Lamiales (zijevalice). Cvate u narančastoj, bijeloj, žutoj, crvenoj boji i različitim “međukombinacijama” boja.

Crnooka suzana je penjačica prilično brzog rasta i vrlo rano počinje cvasti. Ima nazubljene srcolike listove, a cvijetovi su najviše karakteristični po crnoj sredini. Voli dobro propusno tlo i redovito zalijevanje, ne podnosi baš dobro sušu, a za poziciju je najbolje odabrati sunčanu poziciju pa do polusjenovitog mjesta. Na svom prirodnom staništu raste na rubovima šuma.

crnooka suzana thunbergia alata 10

Crnooka suzana se može uzgajati i u teglama i na otvorenom. Ako je uzgajate u teglama, osigurajte joj dovoljno veliku teglu i bogati supstrat da može dobro rasti.

Slike: ovako izgledaju mlade biljčice prije cvatnje

crnooka suzana thunbergia alata 8crnooka suzana thunbergia alata 7

Ove sam se godine odlučila za sjetvu na otvorenom, u laganoj polusjeni kraj 2 višnje, uz žičanu ogradu. To je bio pun pogodak – rasla je jako brzo, bujno i neprekidno je bila prepuna cvjetova cijele godine . Kako je godina bila dosta kišna, nisam ju nijednom zalijevala.

crnooka suzana thunbergia alata 3

Koliko imam iskustva s ovom penjačicom i koliko sam imala prilike čuti tuđa iskustva – mnogi imaju problema s skupljanjem sjemenki jer do uspješnog oprašivanja nažalost ne dolazi baš često. Prema tekstovima s interneta navodno ju oprašuju pčele, prenoseći pelud na leđima. Iskreno, već jedno vrijeme mozgam što i zašto, pod kojim uvjetima se oprašuje…vjerojatno postoji još neki faktor u cijeloj ovoj priči oko oprašivanja crnooke suzane, ali nažalost to mi još nije poznato.

Ovako izgleda neoplođena sredina, i pokraj nje oplođena:

crnooka suzana thunbergia alata 12crnooka suzana thunbergia alata 11.

Sjemenke crnooke suzane:

crnooka suzana thunbergia alata 13

Ja nažalost sjemenke ove godine nisam pronašla, pa ću se samo nadati do proljeća da je ipak možda bilo nešto sjemenki i da se je sama zasijala. Crnooka suzana podnosi temperaturu do nekih -5 stupnjeva, samo ju treba zaštititi da bi mogla tako prezimiti, ako živite u kraju gdje se ne spušta temperatura niže od -5 stupnjeva. Ako je uzgajate u tegli, možete ju preko zime držati u svjetloj slabije grijanoj prostoriji i ona tako može prezimiti.

Osim što se razmnožavaju sjemenjem, navodno se mogu razmnožiti i reznicama – niti to nisam nikad probala.

crnooka suzana thunbergia alata 5

Crnooka suzana je penjačica koja se vrlo rado uzgaja posvud u svijetu, ne samo radi svog dražesnog izgleda, nego i zato što nigdje ne podivlja s rastom i ne postane problem. Jedino nažalost, mnogima u našim krajevima probleme predstavlja činjenica kako uspjeti nabaviti sjeme i kako ju dalje održati i razmnožiti. Možda je zato mnogima tako neodoljiva:))

crnooka suzana thunbergia alata 2

 

O autorici