Ukrasni luk - Allium alfatunense - Biovrt - u skladu s prirodom

Ukrasni luk – Allium alfatunense

Postoji mnogo različitih kultivara ukrasnog luka, različitih boja i veličina. Zajedničko je svima njima da ih uzgajamo kao ukras u našim cvjetnjacima. Svi pripadaju obitelji Aliaceae, rodu Allium. Postoji oko 600-750 vrsta, što ga čini jednim o najvećih rodova.

Imam nekoliko različitih vrsta ukrasnih lukova, a ovaj ću put predstaviti vrstu Allium alfatunense, jednu od vrsta ranije cvatnje na proljeće.

allium alfatunense 2

Ova je vrsta ukrasog luka porijeklom iz srednje Azije. Uzgaja se iz lukovica koja se može kupiti u cvjećarama i robnim centrima najesen, ili iz sjemena. Lukovice se sade na jesen, eventualno i na proljeće na dubinu od oko 2 visine lukovice – to je ustvari najčešće pravilo za sadnju lukovica. Otporan je na niske temperature, tako da ga bez brige možete na jesen posaditi na otvoreno. A iako će rasti i u hladu, najviše voli sunčanu gredicu, dobro drenirano tlo i podnosi sušu.

Ova vrsta ukrasnog luka jako rano niče na proljeće, skupa s prvim proljetnicama kao što su šafrani i visibabe, proviruje i on iz zemlje. Doduše, ne procvate tako brzo kao i vijesnici proljeća, treba malo više vremena za razvoj cvijeta. Prvi pupoljci su se kod mene ove godine pojavili početkom aprila.

allium alfatunense 7allium alfatunense 5.

Nakon što se pupoljci pojave u sredini lisnate rozete, tada ubrzano počne rasti cvijetna stapka koja nosi pupoljke. Svaka lukovica ima po jedan cvijet. Cvjetna stapka naraste u visinu do 80 cm, a kako raste stapka, tako se razvija i pupoljak koji je sve veći. Krajem aprila su se ove godine kod mene počeli otvarati pupoljci ovog ukrasnog luka.

allium alfatunense 8allium alfatunense 9.

Cvijetovi su veliki, promjera do 10 cm. Zapravo, cvijet ukrasnog luka je skupina mnoštva sitnih zvjezdastih, ljubičastih cvjetića. Ne otvaraju se svi cvjetići odjednom, nego postupno, sve dok ne oformiraju rascvjetanu ljubičastu “kuglu”. Cvatnja traje tokom svibnja i lipnja i cvjetovi jako privlače kukce.

allium alfatunense 1

Postupno, kako cvatnja završava, razvijaju se zeleni “plodovi” u sredini svakog cvjetića, gdje se zori sjeme.Na slijedećoj slici možete na središnjem ukrasnom luku zapaziti kako su već za vrijeme cvatnje počele rasti čahure sjemenja.

allium alfatunense 6

U slijedećoj fazi polako mu počinju opadati latice i razvija se sjeme. Čahure su isprva zelene, a ako sjeme zori počinju smeđiti, sušiti se. Zapravo, počinje se sušiti cijela stapka i lišće, te se lukovica polako sprema u fazu mirovanja. Sjeme dozrijeva nekih mjesec dana. Kad se čahure otvore, tad možete pobrati zrelo sjeme.

allium alfatunense 4allium alfatunense 3

Uzgoj iz sjemena do cvijeta traje nekoliko godina, jer biljka prvo mora razviti dovoljno veliku lukovicu da bi mogla procvasti. Zato se prvih par godine pojavljuje samo lisnati dio koji “proizvodi” hranu za razvoj biljke. Sjeme preporučam sijati direktno na otvoreno, na jesen ili eventualno na proljeće.

Ovu vrstu ukrasnog luka često brkaju s Alliumom hollandicum, što nisu iste vrste. Zapravo, postoji dosta različitih vrsta ukrasnih luka koji imaju jako sličan cvijet – ali se razlikuju u izgledu lišća, razdoblju cvjetanja…

allium mars 3

Allium Mars kojeg također imam ima gotovo identične cvijetove, ali puno veću lisnatu rozetu i mjesec dana kasniju vegetaciju. Evo slike Aliuma mars nedugo nakon što je niknuo – ništa slično s alliumom alfatunense.

Zanimljivo – cvijetovi su im gotovo identični, jedino Allium Mars procvate nekih mjesec dana kasnije.

Stoga, ako jako volite izgled ovog cvijeta, odabirom različitih vrsti možete imati i duže cvijetanje u vašem vrtu. Allium alfatunense je jedna od najranijih vrsta, da vam svojim jarkim bojama oboji proljeće u ljubičasto.

 

O autorici