Tigrida pavonia - Tigridija - Biovrt - u skladu s prirodom

Tigrida pavonia – Tigridija

Tigridia je rod gomoljastih (lukovičastih) biljaka iz obitelji Iridaceae. Porijeklom su iz područja od Meksika do Čilea. Naziv im potječe od “mrlja” na cvijetu koji podsjećaju na uzorak krzna tigra. Podvrsta Tigridie koja se uzgaja kao ukrasno cvijeće je Tigridia pavonia.

Tigridija je prekrasna lukovičasta biljka neotporna na hladnoće, dakle najesen se mora iskopati i posaditi u tegle i spremiti na suho i hladno. Ako joj uvjeti odgovaraju, cvjeta skoro cijelo ljeto.Njezin cvijet traje samo jedan dan, ali na vrhu potjera više cvjetova pa tako i može potrajati cvatnja svake pojedinačne biljke jedno vrijeme.

tigridija 5tigridija 6

Iz sjemena se uzgaja sjetvom u zimskim mjesecima u teglice i kasnije se rasađuje na otvoreno, a ako je dosta rano sijana, postoji mogućnost da cvate već iste godine.

tigridia sredina2

Preporučam ju saditi u mreže ako imate voluharice – postoji mogućnost da ih pojedu na otvorenom, a ako ih tijekom ljeta imate u tegli – postoji mogućnost da neće cvasti, dakle bolje saditi na otvoreno u zaštitne mreže.

tigridija lukovice1

Cvijet tigridije traje samo jedan dan.

tigridia1

Nakon cvatnje na mjestu cvijeta razvijaju se duguljaste zelene “mahune”, odnosno čahure s sjemenjem. Kad sjeme dozori potpuno posmeđe i otvaraju se na vrhu, te se tada može skupiti zrelo sjemenje.

tigridia cahure1

 

O autorici