Tigrasti ljiljan - Lilium lancifolium - Biovrt - u skladu s prirodom

Tigrasti ljiljan – Lilium lancifolium

Lilium lancifolium (sin. Lilium tigrinum) je poznatiji kao – Tiger lily, tigrasti ljiljan. Potječe iz sjeverne i istočne Azije i Japana, te naraste u visinu do 2 metra.

Tigrasti ljiljan se uzgaja kao i sve ostale vrste ljiljana – osnovno o njima možete pročitati ovdje:

http://www.biovrt.com/article/Ljiljan-Lilium.html

Ova vrsta ljiljana se u Aziji uzgaja za lukovice za – jelo. Osim toga, diljem svijeta se uzgaja kao ukrasna biljka.

Cvjetovi su mu žarko narančasti i posuti crnim točkama, te su okrenuti prema dolje.

Za mačke su opasni svi dijelovi ovog ljiljana i mogu im zatajiti bubregi ako ga pojedu.

ljiljan 152ljiljan 331

Tigrasti ljiljan je karakterističan po malim lukovicama koje se pojavljuju u pazdušcima listova – njima se razmnožava. Dok su “zrele”, male lukovice same padaju s biljke i počinju klijati. Za razvoj do lukovice koja cvijeta potrebno je nekoliko godina.

ljiljan 251

Kad se posade ove male lukovice, godinu dana poslije izraste samo jedan mali list, pa godinu dana poslije malecka stabljika od nekih 10-15 cm s par listova, itd…dakle sporo napreduje. Ali zanimljivo je što već biljka stara 2 godine nije ni blizu cvjetanja, ali već i ta ima – male crne lukovice za razmnožananje u pazdušcima tih par listova koje ima.

Tigrasti ljiljan ima vrhunac cvatnje u lipnju i srpnju, a traje prilično dugo jer se na vrhovima cvjetnih stapki dugo otvaraju novi cvijetovi. Ovo je također i jedna od izdržljivijih vrsta ljiljana – kod mnogih koji imaju problema s opstankom ljiljana kroz više godina u svom vrtu – s ovim nisu imali problema.

ljiljan 9

 

O autorici