Srp - koristan alat u vrtu - Biovrt - u skladu s prirodom

Srp – koristan alat u vrtu

Srp je nekad bio obavezno oruđe u svakom kućanstvu. Njime se je rezao korov na mjestima gdje nije bilo dostupno kosom. Ostala mi je u sjećanju slika iz djetinjstva kako su majka i baka rezale srpom kukuruzovinu i vezale u snopove. Snopovi su se onda slagali skupa u obliku šatora i tako su bili spremni za zimu za nastiranje stoki. U međuvremenu, mi djeca smo se igrali u ovakvim “kućicama” od snopova kukuruzovine.

Danas se ovo više ne radi, a i kose i srpove su na mnogo mjesta zamijenile kosilice. I nekako, iako već dugo imam svoj vrt, nikad mi nije palo na pamet koristiti srp. Uvijek sam za rješavanje korova čekala povoljno vrijeme – ili da padne kiša, ili da se zemlja dovoljno posuši nakon kiše i tada bih ručno sve bez problema počupala. Sve osim ove godine. Nakon samo kratke pauze u dijelu lipnja, kiša pada i pada, cijelo ljeto. Nikad nisam toliku bitku vodila s korovom. Točnije rečeno, nikad nisam toliko puta iznova i iznova čupala i micala korov s vrta da mi ne poguši biljke. I svejedno, opet kiša, i opet korov. Ovih dana sam čekala i čekala da se zemlja malo posuši da mogu osloboditi dio kupusnjača na vrtu, ali do danas se to nije dogodilo. Zemlja je toliko mokra da mi je jednostavno nemoguće čupati korov – na korijenju se drži velika količina blata, pa ne samo što je to fizički teško, ništa neću time postići – korov će nastaviti dalje rasti. I onda sam se sjetila srpa. Dobila sam ga prošle godine od bakine sestre i imala u svojoj zbirki vrtnih alata, ali nikad mi nije palo na pamet upotrijebiti ga. A sad, kad se neda čupati korov, a treba ga čim lakše i brže maknuti sav korov koji mi guši biljke, srp mi je pao na pamet kao idealno rješenje. Inspirirala me je majka koja je to isto radila nedavno ove godine dok je oslobađala grah iz korova.

Srpom doduše nećete iščupati korov i tako ga suzbiti, ali može se vrlo brzo i jako nisko sve porezati, pa će korovu ipak trebati vremena da opet naraste. Ako pomalčirate tim porezanim korovom, zasjeniti ćete tlo i tako još odgoditi ponovni rast korova. U izuzetno kišnim i mokrim uvjetima kada stalno padaju kiše i onemogućavaju radove na vrtu, a biljke se guše u korovu – to je najdjelotnovnije i najbrže rješenje – barem za mene. Bitno je da je srp dobro nabrušeni i sve se reže bez problema i jako brzo. Samo pazite na prste – nerijetko su se ljudi “zaboravili” i porezali prste srpom prilikom rada s njim.

I evo kako je izgledala gredica kupusnjača prije i poslije – prije su se doslovno kupusnjače izgubile u korovu. Već sam par puta tu ove godine čupala korov, ali ove je godine to doista pravi sizifov posao. Stoga sam zadovoljna što sam barem opet za jedno vrijeme oslobodila kupusnjače da mogu rasti, dok opet ne budem morala intervenirati radi korova.

    

  

O autorici