Sparaxis - Biovrt - u skladu s prirodom

Sparaxis

Sparaxis je lukovičasta biljka iz porodice Iridaceae, porijeklom iz južne Afrke gdje je endemična vrsta. Tamo cvate za vrijeme vlažnih zima, dok je ljeti u tlu u fazi mirovanja.

Postoji mnogo vrsta ove prekrasne biljke, sve ih možete pogledati ovdje: http://www.pacificbulbsociety.org/pbswiki/index.php/Sparaxis

Sparaxis tricolor naraste visine 15-30 cm, voli sunčan položaj ali podnosi i polusjenu, te redovito i ne preobilno zalijevanje. Kod mene je cvao početkom 6. mjeseca, dakle kraj proljeća/početak ljeta.

U mediteranskoj klimi može ostati vani u zemlji, podnosi zimu do -6,6 stupnjeva, u ostalim ga krajevima treba na jesen vaditi i spremati preko zime. Razmnožava se dijeljenjem lukovica, sam na stabljici stvara dodatne male lukovice i sjemenjem.

sparaxis tricolor 2sparaxis tricolor 4.

Ja sam svoje izvadila iz zemlje na jesen kad su se svi zeleni dijelovi posušili, a rastao je kod mene na prilično suhom mjestu pa sam ih izvadila prije nego zaboravim gdje su, kad su lukovice prilično male. Tu sam zapazila neobičan način razmnožavanja – nove lukovice iz nadzemne stabljike:

sparaxis tricolor1

Nažalost, jedan je dio lukovica i izgnjilio pri uzgoju na otvorenom, a isto sam primijetila i pri uzgoju u teglama.

Sjemenjem se razmnožava na način da se sije na jesen direktno na otvoreno u mediteranskom području, ili zimi u posudice, te na proljeće direktno van u hladnijim krajevima. Sjeme klija oko 30 dana.

Lukovice sam posadila u teglu i zimi ću ih spremiti na suho i hladno, ali uz malo zalijevanja, jer sam primijetila da su lukovice sklone isušivanju, a na ovaj način sam prošle godine pospremila tigridiju koja je također sklona isušivanju i nije mi propala nijedna lukovica.

 

O autorici