S.O.S za amarilise - Biovrt - u skladu s prirodom

S.O.S za amarilise

Ove zime u mnogim se trgovačkim centrima našlo na policama mnoštvo cvatućih lukovica amarilisa na prodaju. Konkretno sam ih vidjela u Baumaxu i Kauflandu – u Kauflandu im jednostavno nisam mogla odoljeti i kupila sam čak 5 komada. Naime, u vrlo lošim uvjetima, natiskani, izduženi, izmrcvareni – jednostavno su mi se smilili. Iako su već bili pri kraju cvatnje, niti to mi nije bilo bitno, jer amarilis je trajnica i pravilnom njegom može cvasti čak dva puta godišnje. Zato sam odabrala one koji su najgore izgledali, da ne bi slučajno završili u smeću, da ih spasim:))

Znam da im kao i ja nisu mnogi drugi nisu mogli odoljeti. Ako ste jedan od njih, onda obavezno pročitajte tekst koji slijedi, jer velika je vjerojatnost da ste kao i ja osim ove krasne flore – kupili i prepunu teglu faune )

    

Nakon cvatnje prvog kojeg sam kupila i kako sam porezala ocvalu stabljiku, on nije nastavio s rastom lišća. Izvadila sam lukovicu iz zemlje i imala sam što vidjeti – mnoštvo malih bijelih crvića i početak truljenja lukovice.

Prva je greška što su svi ti kupljeni amarlisi posađeni do vrha u zemlju – trebali bi biti do polovice lukovice. Zemlja u koju su posađeni je izrazito loše kvalitete, vjerojatno je i to jedan od uzroka propadanja lukovica. A crvići – ličinke šampinjonske muhe (one “vesele” crne mušice što skakuću po teglama cvijeća, posebno po površini zemlje). Za situaciju s prvom lukovicom dijelom sam okrivila sebe jer sam mislila da sam ju možda previše zalijela, a to pogoduje razvoju šampinjonske muhe. Lukovicu sam odmah očistila do zdravog dijela, isprala pod mlakom vodom i posadila u novu zemlju, i to samo pola lukovice u zemlju, te minimalno zalijevala. Naravno, i cijelu teglu sam izribala pod vrućom vodom. Amarilis je ubrzo potjerao nove listiće i izgleda odlično, ali iz opreza ga ipak malo manje zalijevam.

Kako sam u međuvremenu kupila još 4 lukovice, s njima sam bila odmah na oprezu i zalijevala sam ih na kapaljku. Međutim, dvije su lijepo potjerale nove listove, dvije nisu. Damas sam ih sve izvadila iz tegli – naravno, situacija ista kao i s prvim amarilisom – mušice i truljenje, i oni koji nisu potjerali, i oni koji su razvili već par listova.

Uglavnom, sada sam definitivno sigurna – takve sam ih kupila, već sa ličinkama mušica u zemlji. Stoga svima koji ste ih kupili kao i ja toplo savjetujem – odmah ih presadite, bez obzira ako i imaju zeleno lišće. Izvadite ih iz zemlje i provjetite da li su vanjski slojevi lukovice mekani i da li je počela truliti, i da li između ne jure mali bijeli crvići – jer uskoro će uništiti cijelu lukovicu.

Dakle, bacite svu zemlju s kojom ste kupili amarilis i isperite teglu vrućom vodom. Uklonite sve sumnjive vanjske slojeve lukovice, sve do zdravog dijela i svo nepotrebno korijenje, ostavite samo zdrave izdanke korijenja i ako su dugi, i njih malo prikratite. Temeljito isperite lukovicu pod mlazom mlake vode i posušite ju. Nakon toga uzmite novu zemlju i posadite ih ponovo, ali na način da stavite samo pola lukovice u zemlju, a pola mora ostati iznad, nepokriven. Zalijevati je najbolje u podmetač, isprva ipak u manjim količinama.

Još jedna metoda rješavanja nametnika u zemlji je zalijati vodom u koju ste razmrvili cigaretu i tako je odstajala barem nekoliko sati – nikotin je prirodni insekticid, ali nažalost neznate u kojoj je mjeri napadnuta lukovica i stoga je temeljito čišćenje i presađivanje daleko učinkovitije rješenje.

Moram priznati, jako me ljuti način na koji se drži cvijeće u svim tim velikim trgovačkim centrima. Cvijeće je neredovito zalijevano, nabacano, natiskano u skupine… Osoblje koje postupa s cvijećem rijetko kada je osposobljeno za baratanje cvijećem, odnosno nema nikakvnog znanja o tome. Stvarno žalosno…toliko truda za uzgoj, a onda se radi nemara toliko baca… Pretpostavljam da je i ovo što mi se dogodilo s amarilisima isto tako posljedica nemara, vjerojatno su se zarazile negdje prilikom skladištenja ili transporta. Možda se je to dogodilo samo konkretno s ovom pošiljkom iz koje sam ih ja kupila, ali zlu ne trebalo, toplo svima preporučujem da si provjerite stanje lukovica vaših amarilisa….da bi opet iznova mogle prekrasno cvjetati:))

 

O autorici