Sol? Nikad, ni u kom slučaju u vrtu! - Biovrt - u skladu s prirodom

Sol? Nikad, ni u kom slučaju u vrtu!

KAKO NA PRIRODAN NAČIN UNIŠTITI TLO I POVEĆATI PROBLEM SALINITETA I TO ZA SAMO 0,99 EUR? – preporuča medij na poveznici ispod.

Ako želite da na vašem tlu uništiti biljni i mikroskopski svijet, napraviti pravi armagedon i to ne samo privremeno, već i dugoročne štete po okoliš – eto pravog i jeftinog rješenja. Čak je i prirodno! Ma znali su ga nekad i stari Rimljani kad je najveća kletva bila ta da ti tlo više ne rađa pa da se onda ne možeš prehraniti – a to je soljenje tla.

SOL NIKADA, NIKAKO I NI U KOJEM SLUČAJU NIJE SREDSTVO ZA KOROV, NAMETNIKE, NIKAKAV VRT, NITI ONAJ ORGANSKI, NITI ONAJ KONVENCIONALNI.
Hoćemo li to ikada naučiti i prestati s ovakvim bedastoćama?

Evo, danas i mediji pomažu u uništenju plodnosti tla i njegove sposobnosti da si uzgajate vlastitu hranu. Danas i mediji pomažu stvaranje idiokracije gdje ne trebate misliti logično niti kritički, nego samo slijedite upute – jer “ako je prirodno, ma mora biti ok”

Usput, jeste li čuli da je i arsen prirodni? I cijanid čak! Pa ako je prirodno, slobodno i njime zasipajte vrt i tako ćete se riješiti svih nametnika – valjda će i to uskoro podijeliti na svojim stranicama.

Dakle, na linku ispod je recept kako uništiti korov u vrtu. Ali svatko tko logički razmišlja zna da sve čime poprskamo biljke kasnije završi na tlu. Ili? Što se je pobogu dogodilo s zdravom pameti? 

Ma ne, nemojte nikako razmišljati na način u skladu s prirodom da su i korov i vaše povrće/cvijeće biljke i da i jedni i drugi trebaju iste uvjete za dobar rast i da i jednima i drugima smeta sol, ne, ma ne, korov je valjda izvanzemaljski.

I ne, ma nikako nije isto kad poprskate tlo ili pak biljke, biljke ne rastu na vašem tlu, nije nikako sve povezano, između je valjda neka magična zavjesa.

Piše lijepo u članku da ako vaše biljke pokraj korova koji ste tretirali dobro zalijete nakon što korov tretirate s solju, onda će tu sol isprati dublje u tlo ispod korijenja pa bude ok. Stvarno, sol tamo više nije problem? Neće se kasnije isprati u vodu i tako nepovratno zagaditi vodu za piće???

Nemojmo biti odgovorni i razmišljati o posljedicama???
Nemojmo misliti tako sveobuhvatno, držimo se onog da je prirodno i za samo 0,99 centi?

Moram biti malo cinična, objašnjenje bi onda valjda bilo: ako poprskate korov, sol će uništiti samo vaš korov i ništa drugo i onda ili preskočiti korijenje ili odmah magično bude teleportirana u Nigdjezemsku, ili u najgorem slučaju u album “Životinjsko carstvo”.
Zato je ok davati takve preporuke ljudima i dovoljno je napisati da je “prirodno” – teleportacija ljudi, sve se to teleportira i ne dospijeva ama baš nigdje gdje bi moglo biti problem, nema nikakve brige.

Dakle raspali narode za samo 0,99 eur, živjela idiokracija! Ne trebamo tlo za uzgoj hrane, glavno da ćete uništiti sve “korove” bez da ikad razmislite koja je njihova svrha u vašem vrtu i zašto se oni pojavljuju, glavno da ćete otrovati život u tlu!

Ma prirodno je, koristite to jeftino sredstvo bez ikakve brige za okoliš i što to radi ostatku biosustava, glavno da je prirodno!

A SAD MALO OZBILJNO:
I na moje velike molbe i argumentiranja putem maila – jer nisam prvotno htjela uopće ovo staviti u javnost – nisu maknuli ovaj članak kojim rade nevjerojatne štete javnosti. Mnogi će nažalost ovo napraviti i raspaliti bez ikakvog razmišljanja i po biljkama i po tlu – jer eto, piše na ovom portalu, a detaljno čitanje, kritičko razmišljanje i provjera podataka postala je rijetka pojava među mnogima. Eto, ja za ovakve stvari kontaktiram kolegu kemičara koji radi na ovom području, ali što ćeš, valjda je točnije ako se prepiše s nekog stranog portala po tko zna koji put preneseno, da već ne znaš tko je autor ovog ludila.

Ako se želimo riješiti korova, postoje puno bolja sredstva i prirodni načini s kojima nećete imati ovako strahovite dugoročne posljedice. U članku se preporuča napraviti jaka otopina soli, nekih 25%-tnoj (npr. morska voda ima samo 4% soli – pa nitko nije lud na moru da si prska vrt time jer znaju kako im može uništiti sposobnost tla da u njemu rastu biljke, a znaju to i oni iz doline Neretve gdje im morska voda ulazi u ušće i poplavljuje, te jednako tako uništava tlo.

Dakle: iako je prirodni element, sol nepovratno uništava tlo tj. život u tlu i onemogućava rast SVIM biljkama i mikroorganizmima, a kasnije dok se ispere, onda završi u vodama, te tako uništava i vodu za piće i život u vodama. To se zove problem saliniteta. Problem je i samo navodnjavanje slatkim vodama koje isto tako sadrže soli, a kako onda ne bi bio problem prskati biljke s jakom otopinom soli.

Ja sam iskreno još u šoku. Ne znam da li bi se smijala ili plakala. Nekad sam mislila da je film “Idiokracija” (Idiokracy) satirička komedija. Danas vidim da su pred 20 godina snimili dokumentarac i već onda pokazali u što će se čovječanstvo pretvoriti pod utjecajem korporacija i medija. I u tom filmu imate sličnu situaciju – gdje usjeve u budućnosti zalijevaju energetskim pićem “jer ima elektrolite” – pa se onda čude zašto im usjevi ne rastu. Zvuči poznato?

Stoga jako dobro razmislite u budućnosti čije ćete savjete i tekstove uzimati kao relevantne izvore bilo kakvih savjeta.

Osobno mislim da je preporuka takvih metoda bez ikakve provjere dalekosežnih posljedica i odgovornosti za iste – zločin. A internet je prepun preporuka takvih “prirodnih” sredstava i to je strahota. Jedno je dok pojedinci prenose takve bedastoće, ali mediji bi ovome svakako trebali pristupiti odgovornije I ODGOVARATI ZA POSLJEDICE!! .

Tekst originalnog članka:
https://www.jutarnji.hr/domidizajn/d-d-vrt/svi-koji-su-probali-ovaj-pripravak-od-0-99-eura-za-unistavanje-korova-kunu-se-u-njegovu-ucinkovitost-15347461

Moji tekstovi o tome zašto sol nikako nije pametno koristiti na vrtu:
https://www.biovrt.com/sol-nije-sredstvo-za-biovrt-nemojte-soliti-puzeve/

https://www.biovrt.com/ako-je-nesto-prirodnog-porijekla-dobro-je-za-vrt-razmislite-jos-jednom/

Članak o problem saliniteta

https://www.haop.hr/hr/novosti/5-prosinac-svjetski-dan-tla-0

O autorici