Sol nije sredstvo za biovrt - nemojte soliti puževe! - Biovrt - u skladu s prirodom

Sol nije sredstvo za biovrt – nemojte soliti puževe!

Ako je neko sredstvo prirodnog porijekla, to ne znači nužno da je ono neopasno za vaš vrt. Iako je kod mnogih prilično popularna obična kuhinjska sol u borbi protiv puževa, preporučam nemojte soliti puževe na svom vrtu, jer dugoročno činite strahovitu štetu životu i plodnosti vašeg tla – ona ubija život u tlu i uništava plodnost zemljišta. Ako i puževe skupljate u kantu i na stavljate sol na puževe na  tlu – tu vodu ipak morate nekamo izlijati pa opet negdje morate zagaditi tlo. Stoga umjesto soli koristite vapno ili pepeo koji isto tako imaju nagrizajuća svojstva na sluz puževa, a ne čine toliku štetu biosustavu. Kod vapna i pepela imajte na umu samo da mogu kratkoročno povećati lužnatost tla, pa niti to nemojte koristiti u većim količinama. Radije skupljajte puževe u kante i odnesite s vrta, pa u kantama ih posipajte s vapnom ili pepelom, ili još bolje s vrućom vodom. Koliko god se činilo okrutnim, to je najbrža smrt pa ne moraju predugo patiti. Naravno, u biovrtu dugoročno gledamo kako uspostaviti prirodnu ravnotežu te sam u svom biovrtu problem puževa riješila jatom indijskih patki trkačica, pa više nema skupljanja puževa niti potrebe za bilo kakvim sredstvima protiv njih.

Više o ekološkim sredstvima protiv puževa možete pročitati na linku:  https://www.biovrt.com/ekoloske-metode-suzbijanja-puzeva/

SOL UBIJA ŽIVOT U TLU

Sol neki preporučaju i kod nekih drugih nametnika u tlu, kao npr. kod lukove muhe  (alternativa za lukovu muhu je šećer!). Neki preporučuju zalijevati protiv nametnika vodom od kiselog zelja – radi se o tekućini punoj soli. Stoga ponavljam – kuhinjska sol će prvenstveno uništiti plodnost vašeg tla, pa u nijednom biovrtu sol nije dobrodošla. Niti u vrlo malim količinama – kako si mnogi misle da ako stave „malo“ – da će riješiti problem bez učinka na biosustav. Ljudi koji žive blizu mora to jako dobro znaju i prema iskustvima koja sam čula od njih prenosim kako radi prodiranja soli na tlo na tim vrtovima biljke rastu sve slabije. Osim naravno onih koje su prilagođene slanim uvjetima.

Soli iz sintetskih gnojiva veliki su problem koji dugoročno uništavaju plodnost tla.

Sol uzrokuje svjetski problem saliniteta čak i iz sustava navodnjavanja s slatkom vodom, a kamoli ne bi ako ga direktno stavljate na vaše tlo. Zaslanjivanje tla naime događa se jer svaka kopnena voda sadrži otopljene soli (kalcijeve, magnezijeve, kalijeve i natrijeve sulfate, karbonate i kloride), pa se tako intenzivnim navodnjavanjem uz vodu u tlo dodaju velike količine soli, koje tijekom godina čine tlo sve manje plodnim, a na kraju i potpuno neplodnim.

Stoga u biovrtu pametno, nemojte podrazumijevati da sve što je prirodnog porijekla možemo bez razmišljanja stavljati na vrt.

 

O autorici