Skopska "mandža" - Biovrt - u skladu s prirodom

Recepti Silvija Kolar-Fodor 5. rujna 2022.

Skopska “mandža”

Od paprike se može napraviti vrlo raznovrsna i vrlo ukusna zimnica. Posebno je ukusna ona koja se radi od pečenih paprika, a koju možete i jesti na kruhu, ili kao dodatak jelima.

Skopsku “mandžu” probala sam pred nekoliko godina kod jedne članice udruge Biovrt i oduševila sam se okusom. Od nje sam i dobila ovaj recept.

Skopska mandža ima prekrasnu svilenkastu strukturu i odlična je za poslužiti s kruhom i sirom recimo. Ili kao dodatak ostalim jelima.  Ali da bi dobili pravi okus, trebate doslovno pratiti recept – jako je bitno da je paprika pečena na vatri (roštilju i sl.) i da dobije karakterističan dimljeni okus i da ju ogulite.

 

RECEPT ZA SKOPSKU “MANDŽU”
Potrebni sastojci:
15 kg crvene mesnate paprike
1 litra ulja
250 ml vinskog octa
250 grama šećera
150 grama soli

PRIPREMA:
Paprike ispecite na vatri, ogulite i očistite od sjemenki. Ja ju očistim od sjemenki prije pečenja – prerežem paprike na polovice i pečem samo na strani s koje je kožica.

  

Kada očistite/ogulite papriku nakon pečenja, narežite ju na manje kockice, 1*1 cm ili malo veće. Nemojte gubiti vrijeme radeći to ručno, imate u mnogim trgovačkim centrima praktične alate za rezanje povrća na kockice – tih 100-tinjak kuna je jako dobra investicija naprama vremenu koje ćete utrošiti odnosno uštedjeti.

U većoj posudi prokuhajte ulje, ocat, šećer i sol. U vrelu tekućinu dodajte paprike i lagano pržite – neka vrije oko 30 minuta.

Odmah nakon kuhanja, vruću skopsku mandžu spremite u čiste sterilizirane staklenke (najbolje da operete u perilici tik pred punjenje i zatvorite čistim, isto tako najbolje prokuhanim poklopcima.

O autorici