Sjetva tikvenjača u teglice kraj kuće - Biovrt - u skladu s prirodom

Sjetva tikvenjača u teglice kraj kuće

 

Zadnjih nekoliko godina od sredine svibnja pa do kraja lipnja, osim sjetve direktno na otvoreno, krastavce, tikve, tikvice, dinje i lubenice počela sam istovremeno paralelno sijati i u male teglice koje držim kraj kuće i tek dok narastu ih presađujem na otvoreno.

Tri su razloga za to:
1. Nametnici poput puževa s kojima sam proteklih nekoliko godina imala velike probleme pojeli su mi veliki dio tek niknulih malih biljčica krastavaca i tikvica na vrtu. Oni koje su uzgojeni u teglicama su veći prilikom presađivanja na otvoreno i imaju veće šanse opstanka pred puževima
2. Suša – u vrijeme suše sjeme puno slabije i sporije niče. Kako mi se ponekad zna dogoditi da nakon proljetne sjetve počnu suše, sjeme ne nikne i čeka prvu poštenu kišu, tako da sve skupa ne nikne ili slabo nikne, ili slabo napreduje
3. Kišna i hladna razdoblja – ukoliko je vrijeme kada sijemo tikvenjače jako kišno i hladno, sjeme posijano na otvoreno će jako dugo nicati, a možda i istruliti. U ovako ekstremnim godinama teglice držim na toplom u kući.

Dakle ovo radim da bi povećala maksimalno izglede za nicanje tikvenjača, jer na otvorenom su izloženi raznim nametnicima, hladnoći ili suši. Ponekad mi se je znalo dogoditi da dio biljaka nije uopće niknuo radi suše, ponekad su mi puževi sve pojeli na vrtu, pa je onda trebalo ponavljati sjetvu. A dok su u teglicama kraj kuće gdje svaki dan prolazim stalno na oku, redovito ih zalijevam, vidim potencijalne nametnike na vrijeme, vidim što nije niknulo pa mogu na vrijeme ponoviti sjetvu. Doduše, dogodilo mi se je i to da je puž došao do kuće i tokom noći pojeo mlade presadnice (uhvatila sam ga ispod teglica). Ali u svakom slučaju ovako imam sve bolje pod kontrolom nego na vrtu kojeg ne stignem stalno cijelog obilaziti i kojeg ne zalijevam jer se radi o većim površinama.

04062017 1

Kako se je promijenila klima i sve su češće proljetne suše, ali i nepredvidive hladnoće i velike kiše, presadnice s teglicama uvijek mogu na vrijeme zalijati ili skloniti s prevelikih kiša i naglih zahlađenja. Ovako uzgajam i dio zahtjevnijeg cvijeća prije presadnje na otvoreno.

Tijekom srpnja možete tako posijati još jednu turu tikvica i krastavaca za kasniju jesensku berbu, a kako su onda već veće vrućine, opet je sigurnije da su prvotno posijani u teglici i da ih stalno imate na oku.

Ovakav uzgoj u teglicama na otvorenom ima još jednu prednost, a to je da su se presadnice naučene na vanjske uvjete i ne trebate ih privikavati na sunce i vjetar, kao što bi to imali posla s onima koji se uzgajaju prije u zatvorenom prostoru. Dok presadnice uspješno niknu i dovoljno narastu, a vremenske prilike su dobre za daljnji rast, sve rasadim direktno na otvoreno. Većinom biljčice u teglici podijelim na pola ili više dijelova, razdvojim s zemljom i tako presadim bez da se biljke šokiraju vađenjem iz zemlje i pikiranjem. Tikvice odmah posijem samo po 3 u teglicu i tako ih sve skupa onda i presadim. Dobro zalijem, pognojim, pomalčiram i spremno je za daljnji rast na vrtu.

12062017  16062017 9

 

O autorici