Sadnja paprika i rajčica u paru - Biovrt - u skladu s prirodom

Sadnja paprika i rajčica u paru

Često se vode vrtlarske rasprave oko toga kako je boje saditi presadnice paprika (i rajčica) – da li svaku sadnicu zasebno, ili po 2 zajedno u paru.

Ja sijem i sadim paprike i rajčice skupa po dvije presadnice zajedno – dakle u paru. Naslijedila sam ovu praksu od moje majke i moje bake. One su godinama radile pokuse i isprobavale kako rastu i rode paprike (i rajčice) te na temelju rezultata došle do zaključka kako su bolji rezultati i bolje iskorišteni prostor ukoliko se sade po dvije presadnice zajedno. Razmak na koji se sade je vrlo blizu, na par cm. Tako skupa posađene sadnice paprike ne smetaju jedna drugoj. Štoviše, ovo su prednosti:

– podržavaju se u rastu,
– stabilnije su,
– formiraju ljepši grmić koji bolje drži plodove, što je dragocjeno kod sorti s velikim plodovima
– iskoriste duplo manji prostor.

Dakle na prostoru na koji bi prije posadili 1 sadnicu, možete posaditi dvije skupa i tako imati duplo veću berbu na istoj površini – a to je posebno zanimljivo onima s ograničenom veličinom vrta. Naravno, ne zaboravite na gnojenje paprika – ja ih pognojim s šakom organskog gnojiva prilikom same sadnje.

Jednako radim i s rajčicom, već od samog pikiranja sadim ih skupa po 2 u čašice, ili odmah sijem po 2 sjemenke skupa. Tako posađene 2 sadnice rajčice na otvoreno iskoriste samo 1 kolac i imam više prostora za sadnju po vrtu. Također, ovo je i „rezervni plan“ – ako se nešto dogodi jednoj sadnici, uvijek je tu druga, pa neće ostati prazno mjesto. Kod rajčica se ovo doduše može postići i na način da se 1 sadnici ostave 2 glavna izboja prilikom formiranja i uklanjanja zaperaka  – ali dakle i sadnjom po 2 sadnice u paru.

Ukoliko skupljate svoje sjeme, poželjno je da 2 sadnice koje stavljate u par budu iste vrste – kako ne bi došlo do međusobnog križanja.
Kod rajčica ovakva sadnja znači i uštedu resursa – jer za 2 presadnice trebate samo 1 kolac/potporanj, i tako doista na duplo manjem prostoru možete uzgojiti duplo više 🙂

****************************************************

NAUČITE KAKO UZGOJITI VLASTITE PRESADNICE U ONLINE EDUKACIJI „SJETVA I UZGOJ PRESADNICA U KUĆNIM UVJETIMA“ SILVIJE KOLAR-FODOR
Znate li da presadnice paprike, rajčice, patlidžana i ostalog povrća možete uzgojiti u vlastitom domu?
Želite li biti sasvim neovisni kod uzgoja vlastite hrane i naučiti kako uspješno uzgojiti presadnice?

Sve što vam treba za uspješan uzgoj presadnica u kućnoj radinosti je prozorska daska i dobra volja, a znanje kako to možete uspješno napraviti dobit ćete od mene u novoj online edukaciji „Sjetva i uzgoj presadnica u kućnim uvjetima“.
Na edukaciji ću vas na jednostavan način, korak po korak, naučiti kako uspješno posijati i uzgojiti vlastite presadnice te tako postati istinski neovisni u uzgoju vlastite hrane. Uštedjet ćete i vrijeme i novac, ali najbitnije – znati ćete točno što sadite na vrtu, neće više biti neugodnih iznenađenja kad npr. kupite jednu, a izraste vam neka druga sorta.

Pridružite mi se u ovoj online edukaciji i naučite sve što vam treba za prekrasnu samostalnu avanturu uspješnog uzgoja vašeg zdravog povrća.
Sve detalje i narudžbenicu potražite na linku ispod :).
https://www.biovrt.com/online-edukacija-sjetva-i-uzgoj-presadnica-u-kucnim-uvjetima-silvije-kolar-fodor/

 

O autorici