Razmnožavanje grmlja reznicama u kolovozu - Biovrt - u skladu s prirodom

Razmnožavanje grmlja reznicama u kolovozu

Kolovoz je idealno doba za razmnožavanje ukrasnog grmlja poludrvenastim reznicama. Razloga za to je više, od same cijene grmlja u dućanima koja zna biti paprena, do toga da neke biljke ne možete niti nabaviti u prodaji.

Ja osobno u ovo doba godine razmnožavam grmlje koje zapazim u parku grada, a na koje inače baš i nisam nabasala u prodaji. Tako sam si nedavno u malom parkiću u centru grada potrgala par grančica vatrenog trna – Pyracantha coccinea. Osim vatrenog trna, u ovo doba se može pokušati razmnožiti svašta na način koji ću vam pokazati – vajgela, budleja, vrtni hibiskus, spirea, berberis, clematis…….

vatreni trn pyracantha coccineareznice grmlja 1.

Za ovakvu vrstu razmnožavanja morate nabrati poludrvenaste reznice – vršne dijelove grana grmlja. Ja ih uobičajeno uzimam dužine 10-20 cm. Iako na slici vidite da imam vrtne škare u ruci, puno je bolje narezati ih nožem – jer ako nemate dobre oštre škare, dolazi do gnječenja tkiva kod reza. To omogućuje prodor patogenih organizama, što u konačnici može voditi truleži na tom mjestu, a ne zakorjenjivanju. Vršne reznice su najbolje, a treba ih uzeti s zdrave, otporne biljke. Na ovaj način se zapravo – klonira grm.

reznice grmlja 13

Nakon što ste nabavili reznice, treba ih pripremiti za pelcanje. Dakle, maknite 3/4 donjeg lišća s njih, ostavite tek nekoliko na vrhu.

reznice grmlja 2

Ovako je to konkretno izgledalo s vatrenim trnom – a kako on ima trnje, poslužila sam se i vrtnim škarama da ih prikratim.

reznice grmlja 3reznice grmlja 4.

Donji rez radim oko 1 cm ispod najdonjeg lista, tj mjesta gdje su bili listovi, i uvijek pazim da imam reznicu s barem 2 takva zadebljanja koji će ići u zemlju.

reznice grmlja 71reznice grmlja 81.

Nakon što su reznice spremne, možete ih popikati na otvorenom – ako imate pogodno mjesto za to. Dobro je polusjenovito mjesto s dosta vlage. Ako ih tako vani pelcate, najbolje je na njih staviti odrezane plastične boce, koje će zadržari stalnu temperaturu i vlagu, te tako uvelike pridonjeti ukorijenjivanju. To sam konkretno napravila s reznicama ruža, i sad ih ne diram do proljeća.

ruza

Reznice ukrasnog grmlja radije ipak pelcam u teglice i držim ih u polusjeni terase. Za to pripremim malo dublje teglice, i zemlju koja je mješavina zemlje s vrta, konkretno s krtičnjaka, te kupljenog humusa. Ovakva mješavina je opskrbljena svim potrebnim hranjivima, ali i mikroskopski malim živim svijetom. 1 žlićica zemlje sadrži više organizama nego ima ljudi na planeti, dok je kupovni kompost sterilan i beživotan – zato radim mješavinu.

Teglice napunim zemljom, malo zalijem, i spremne su za pelcanje reznica. Reznice jednostavno pobockam u teglice. Možete predvidjeti po jednu teglicu za svaku pojedinačnu reznicu, ali to znači i puno prostora. Također, možete iskoristiti jednu teglicu za više reznica, pa onda naknadno rasaditi one koje se prime. Dobro je i jedno i drugo.

Sredstva tj prah za zakorijenjivaje ne koristim – a ako ga koristite, prije pelcanja namočite vrh reznice u sredstvo. A kako je taj hormon uglavnom porijeklom iz vrbe, možete za bolje zakorijenjivanje pokraj bocnuti i reznicu vrbe.

Nakon što ste pobockali reznice, još malo prstima sve dobro pritisnite, i još malo zalijte.

reznice grmlja 9reznice grmlja 10.

Neki navlače najlon na ovakve teglice, da se zadrži vlaga i temperatura. Idealna temperatura za zakorijenjivanje je 23-27 stupnja, a vlažnost 80%. U takvom slučaju imajte na umu da ih svakodnevno prozračujete

Ja osobno jednostavno samo pobockam reznice, stavim ih na polusjenoviti dio terase, i vodim brigu da imaju dosta vlage, tj redovito ih zalijevam. Preko zime ih prve godine držim na negrijanom potkrovlju i povremeno zalijem, a iduće proljeće rasađujem. Vrlo lako možete vidjeti jesu li zakorijenjene po korijenju koje počinje “pikati” van iz rupica na dnu teglice. Kad su u tako malim teglicama, ne narastu mnogo, ali čim ih rasadite na otvoreno, jako brzo već iste godine naraste grmić. Vajgele i budleje cvatu već te iste godine, a budleja iz jedne majušne reznice na proljeće može iste godine narasti preko 1 metar i napraviti pravi grm.

reznice grmlja 11reznice grmlja 12.

Naravno, neće vam se baš sve reznice primiti, ali uvijek nešto ipak hoće. Stoga, vrijedi pokušati, i na taj način, uz malo truda, možete imati puno prekrasnog raznovrsnog grmlja u svom vrtu.

Slika: grm budleje uzgojen iz reznice

100 2

 

O autorici