Mislite na budućnost, posadite drvo. - Biovrt - u skladu s prirodom

Mislite na budućnost, posadite drvo.

“Ako razmišljate godinu dana unaprijed, posijte sjeme.
Ako razmišljate deset godina unaprijed, posadite drvo.”
Kineski pjesnik, 500 g. prije nove ere

Na fotografiji sam s čremsom (sremza, Prunus padus), prvim drvetom koje sam posadila na svoje imanje pred 15 godina. Ovo je vrsta kojoj sam se divila svakog ranog proljeća u šumarku kraj moje kuće. Prolista i procvate puno prije ostalih vrsti u šumskim zajednicama, uz ljesku i ivu cvjetovi pružaju prvu hranu brojnim kukcima, a plodovima tijekom ljeta hrani brojne ptice. Cvjetovi su bijeli, liče na cvijet jorgovana samo su manji, a miris im je prekrasan.

Danas je to prekrasno veliko drvo i sastavni je dio bioraznolikosti mog imanja. Ja nemam neku direktnu veliku korist kao što imam od brojnih voćaka koje sam posadila, ali i ne trebam imati maksimum od svega što sadim. Sve ima svoju svrhu u biosustavu. A mene neopisivo veseli svako proljeće uživati u ovim prekrasnim mirisnim cvjetovima, uz to znajući da su mi na ovom drvetu zahvalni brojni kukci i brojne ptice.

Uz mnoštvo voćaka koje sam posadila na svom imanju, posadila sam mnoštvo ostalog drveća. Posadila sam i lipu, sveto drvo naših predaka Slavena, i to malolisnu i velikolisnu. Osim što se cvjetovi lipe koriste za čaj, mnogi ne znaju da su listovi lipe, pogotovo velikolisne, odlični kao proljetna salata.
Na mom imanju mjesto je našlo i nekoliko starih hrasteva koje sam uklopila u dizajn šumskog vrta, gledečiju koja obogaćuje tlo dušikom, bagreme čije cvjetove obožavam, bazgu, brojno grmlje za korisne kukce i ptice… Sve to dio je prekrasnog sustava u kojemu osiguravam i hranu svojoj obitelji, ali i čuvam dragocjenu bioraznolikost bez koje ne možemo opstati na ovom planetu.

Stoga, mislite na budućnost. Sijte vrt, uzgajate hranu, ali sadite i drveće. Sadite voćke, one će vam uzvratiti mnoštvom plodova idućih godina, ali sadite i ostalo drveće ako ga možete uklopiti u svoje imanje, izgradite tu dragocjenu bioraznolikost koja će pomoći opstanku i drugim vrstama – a indirektno pomoći i vama.

ZA SVE ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE O KREIRANJU VOĆNJAKA I ŠUMSKOG VRTA:

Za sve koji žele znati još više, pripremila sam dvije video online edukacije koje će vam dati odgovore na pitanja koje imate o kreiranju voćnjaka i šumskog vrta i pomoći u njihovom planiranju, sadnji i održavanju.
Edukacije su snimljene i nalaze se na posebnoj platformi, te ih nakon uplate imate mogućnost neograničeno ih pregledavati tijekom iduća 3 mjeseca.

Više o online edukacijama o kreiranju voćnjaka i šumskog vrta pročitajte ovdje:
https://www.biovrt.com/nove-online-edukacije-o-kreiranju-vocnjaka-i-sumskog-vrta/

O autorici