Radovi na vrtu u srpnju - Biovrt - u skladu s prirodom

Radovi na vrtu u srpnju

Nakon proljetnog planiranja, uređenja i sjetve u vrtu, srpanj je mjesec u kojem još obavljamo puno poslova.

Kako je vrijeme zadnjih nekoliko godina sve nestabilnije i nepredvidljivije, teško je točno isplanirati sve radove jer je teško predvidjeti da li će biti tokom srpnja vrućine ili previše kiše – sve smo to doživjeli proteklih godina.
Radove u vrtu najbolje je prilagoditi vremenskim prilikama u vrtu – suzbijati korov u vrijeme suše i ostaviti ga na vrtu da se čim prije posuši, a pred kišu i za vrijeme iste najbolje je vrijeme za presađivanja koja niste stigli napraviti tokom lipnja – kupusnjača, raznog cvijeća i sl.

Da bi imali vrt koji tijekom ljeta dobro podnosi suše i vrućine te treba čim manje zalijevanja svakako je preporučljivo vrt dobro pomalčirati početkom srpnja (o tehnikama malčiranja više pročitajte OVDJE).

20072016 vrt 2 2  22072016 berbe

BERBE U SRPNJU
Početkom srpnja dozrijevaju crni ribiz i josta, te je vrijeme za berbu tog bobičastog voća. Možete od njih napraviti sokove, pekmeze, kompote, ali i zamrznuti u ledenicu za zelene sokove tokom cijele godine i za razne kolače i poslastice.
Završne su berbe graška koji polako ide u sjeme i jesenskog češnjaka. tokom srpnja dozrijeva i luk.
Također, vrijeme je kad uvelike počinjemo ubirati rezultate ovogodišnjeg truda – beremo mahune, tikvice, prvi niski grah, krastavce, mrkvu, mladi krumpir….. ali i prve paprike i rajčice. Srpanj je vrijeme pravog obilja u vrtu, uživajte u svim tim prekrasnim plodovima, ali si i čim više toga spremite za zimu.

 

12072016 mahune  17072016 krastavci 2

SKUPLJANJE SJEMENJA
Tijekom srpnja (i već krajem lipnja) dozrijeva mnogo sjemenja: prošlogodišnje kupusnjače, bob, grašak, jesenska salata, špinat, turski karanfil, pakujac, naprstak, vučika, makovi…

SJETVA U SRPNJU
Iako se mnogima čini da je srpanj vrhunac vrtlarske sezone, sjetva ipak nije završila u vrtu. Određene vrste povrća siju se kasnije, tokom ljeta, a neke čak i na jesen.
Kako neke vrste brzo dozrijevaju, npr špinat, salata, rotkvice…tako se oslobađaju gredice nakon berbi u vrtu. Također, tokom srpnja počinje se vaditi i luk, češnjak, krumpir…pa eto još slobodnog prostora za sjetvu:)

Ukoliko ima u srpnju dosta kiše, biti će vrlo pogodno za sjetvu, dok za vrijeme suše i vrućina ipak to i nije najbolje pa pričekajte kišu i zahlađenje za sjetvu.

Evo što sve možete posijati u srpnju:
radič – vrijeme za sjetvu radiča je lipanj i srpanj, nek vrste čak i kolovoz
repa – sije se od lipnja do srpnja
pak choi, daikon rotkva – od nedavno se u trgovinama mogu pronaći i razne vrste azijskog povrća, većina se tog povrća sije tokom lipnja i srpnja
mrkva– iako se ona sije u glavnini na proljeće, od više sam ljudi dobila toplu preporuku da se sije i tokom srpnja/početkom kolovoza – takva stigne narasti do kraja jeseni i tokom zime možete imati stalno svježu mrkvu na vrtu ( naravno, pod uvjetom da   nemate mnogo gladnih voluharica kao ja).
crna rotkva – sije se od lipnja do srpnja – ovo povrće svakako preporučam sijati, sprema se u kasnu jesen u podrum, i prirodni je antibiotik, od nje se radi i sirup protiv kašlja. Sjeme također možete naći u trgovinama:) I također ju ponekad jedu i voluharice.
– cikla, blitva – zašto ne? imati ćete svježe povrće u jesen.
peršin, pastrnjak – isto kao i mrkva, postoji mogućnost da naraste do jeseni. Ako imate mjesta, možete i to posijati. I da, i njih vole voluharice.
niski grah – ranim sortama niskog graha treba otprilike 2 mjeseca od sjetve do berbe – dakle logično je da stigne dozoriti ako ga i kasnije sijete. Naravno, kod kasnije sjetve presudni faktor uspjeha jest činjenica hoće li biti dužih razdoblja vrućina i    suše – to jako šteti razvoju mahunarki. Kako su vrućine kod mene jako naštetile prvom urodu graha, tokom srpnja sam posijala par gredica niskog graha opet, za probu, i dio ću posijati i početkom kolovoza. Ako ću imati sreće s vremenskim prilikama,  imati ću i na jesen berbu graha.
mahune – niske mahune se siju krajem srpnja i početkom kolovoza za jesensku berbu. Njima isto jako smetaju vrućine za razvoj ploda.
– grašak– isto se može posijati tokom srpnja i početkom kolovoza za jesensku berbu. Urod nije tako velik kao na proljeće, ali isplati se:)
grmolike tikvice – mogu se sijati do kraja srpnja
gorušica – Nju se preporuča sijati kada god imate slobodno mjesto u vrtu jer svojim korijenjem odlično mrvi tlo i priprema za sljedeću  sjetvu, a i pogodna je kao zeleno gnojivo.
bijeli korijen – divno  zaboravljeno povrće i lijepi ukrasni cvijet

dvogodišnje cvijeće – lipanj i srpanj idealno je vrijeme za sjetvu dvogodišnjih ljepotica koje će vam cvasti iduće godine, pa svakako nemojte propustiti nešto od ovih biljaka: turski karanfil, sljez, dvogodišnji zvončić, srebrenka, češljugovina, naprstak, ljekoviti žuti noćurak, i njegovo veličanstvo pamuk čičak.

trajnice – još uvijek stignete posijati i trajnice koje će tako posijane možda već iduće godine cvasti – ivančice, echinacea, delphinium, pakujac, vučika…. sijte ih ili u teglice i na jesen presadite na otvoreno, ili na otvoreno ako su dobri uvjeti za sjetvu

…i još svašta što vam padne na pamet. Ako nećete isprobavati nove ideje, nikad niti nećete otkriti niti naučiti ništa novo. Ipak, za sjetvu klasične salate, špinata i rotkvica ipak pričekajte kraj ljeta, da padnu temperature, jer oni slabo rastu po vrućinama, i odmah idu u cvijet.

Stoga, ako imajte slobodnog prostora u vrtu, za vrijeme pogodnih vremenskih uvjeta obavite i sjetvu u srpnju. A kako je zemlja tokom srpnja topla, sve niče jako brzo.

PRESAĐIVANJE U SRPNJU
Iako su već vrućine, tijekom srpnja uvijek još presađujem dio posijanog i samoniklog cvijeća, kao i peruanskih jagoda. Rasađujem i preostale kupusnjače po vrt. Kako uspješno presaditi biljke i za vrijeme suša i vrućina pročitajte OVDJE.

BOLESTI I NAMETNICI
Ukoliko će tijekom srpnja biti biti puno kiše, budite spremni na širenje raznih bolesti biljaka. Bolestima najbolje pogoduje kombinacija kiša i vrućina nakon, pa stoga budite na oprezu u takvim uvjetima, pogotovo s rajčicama (više o bolestima rajčice i kako ih spriječiti OVDJE).

Kiša također pogoduje širenju španjolskih puževa i tokom ljetnih mjeseci, pa svakako budite na oprezu i redovito ih skupljajte i odnosite s vrta (VIŠE).

RASCVALI SRPANJ
Tijekom srpnja uz obilje plodova vlada i prekrasno šarenilo u vrtovima. Na vrhuncu cvatnje su trajnice poput rudbeckia hirte i echinacea, budleja i gaillardia.

10072016 rudbeckia hirta 2  08072016 echinacea i gaillardia

 

10072016 ljetni jorgovan 3  10072016 Gaillardia

i još mnoštvo trajnica, dvogodišnjeg i jednogodišnjeg cvijeća, stoga ne propustite uživati u srpanjskom obilju i šarenilu.

 

O autorici