Prosinac 2013 - još uvijek u radovima - Biovrt - u skladu s prirodom

Dnevnik radova Silvija Kolar-Fodor 6. siječnja 2014.

Prosinac 2013 – još uvijek u radovima

Radovi u biovrtu bili su aktualni tijekom cijelog mjeseca prosinca. Početkom prosinca je bilo malo hladnije i zemlja je bila već malo zamrznuta, pa sam za radove morala čekati sredinu dana dok su temperature malo porasle da počnem s radovima. Uglavnom, nastavila sam s presađivanjima biljaka koje su se pokazale da rastu na krivom mjestu, te sadnjom onih koje su već duže vrijeme čekale u teglama. Početkom mjeseca sam posadila 2 sadnice jagoda mjesečarki što sam nabavila 30.11. na razmjeni sjemenja u Varaždinu. Presadila sam sadnicu potpuno bijelog vrtnog hibiskusa koju sam ponosno nabavila pred nekoliko godina – potpuno su bijeli cvjetovi rijetki, kod nas su češći oni s crvenom sredinom, red heart. Uglavnom, počeo je jako stagnirati gdje je rasao, skoro ga je zarasla trava i vatreni trn pokraj i zato sam ga smjestila na novo mjesto, na gredicu iza garaže. Tamo sam presadila i nešto ljubičica i lažnih jagoda (lat. Potentilla indica), jer su na mjestu gdje su bile do tada namjeravamo napraviti nadstrešnicu za drva kraj garaže.

Izvadila sam s gredica oko kuće jednu već prilično veliku forziciju, vajgelu i breskvu – prve 2 su bile u gužvi, breskva je sama nikla od bačene koštice iza terase, te ih presadila na bolje mjesto. Presadila sam i prerijski sljez – i on je bio ispod grma koji se je jako razrastao. Zatim sam iskopala jednu trešnju koja skoro da i ne raste već godinama, na parceli odmah iza biovrta. I doista, od korijenja ništa od te trešnje, uopće ga baš nije razvila, mislim da ništa od toga i nebu, ali sam ju presadila na rub šumskog vrta, nek se tamo ipak proba izboriti – možda bude joj promjena godila:) A na njeno mjesto sam posadila velikolisnu lipu koja je čekala još od prošle jeseni u tegli. Dobila sam više sadnica te lipe i posadila na proljeće, ali je moj muž uredno sve pokosio, pa ovu posebno pazim. Posađena je bliže kući da budemo brali lišće za salatu dok naraste.

U šumskom sam vrtu osim prije spomenute trešnje još presadila jedan bagrem koji je bio preblizu smreki i trešnji, posadila drugu breskvu što sam imala u tegli i sophora japonicu – nju sam nabavila preko jedne razmjene. I na kraju sam još presadila drijenak, koji je isto stagnirao, na novu poziciju, i posadila sam dud koji bi trebao biti bijeli dud, smjestila sam ga malo dalje od gužve oko hrasta u šumskom vrtu.

Jedino već 2 godine premećem jedan tamarix u tegli i nikako da dobim ideju kamo ga posaditi, a kako mi je jedan već smrznuo, baš nikako da se odlučim oko mjesta. Također će još jedno vrijeme čekati svoju poziciju i muški i ženski ginko te orah za koje moram kupiti novu zemlju, te 3 mala laburnuma i jedna roza glicinija, koje ću posaditi dok završimo nadstrešnicu za drva.

Posadila sam u i jednu smreku što mi je mama “donirala”, presadila 1 jelu, još samo 1 smreku treba presaditi, da bude dobro formirana zaštita od vjetra na sjevernom dijelu šumskog vrta. Dobila sam još tokom godine 2 plava bora na poklon, ali još su u teglama, bojim se ih tamo posaditi jer ako se sjećate, netko mi je jednog ukrao prošle zime, grrr.

Obavila sam konačno i završnu akciju sadnje na livadi uz njive koje imamo, gdje je neki nečovjek prošle zime praznio cisternu tj septičku jamu ako se sjećate. Uglavnom, kako sam pisala, tamo sam primjetila da raste sanguisorba koja je neophodna za opstanak leptira livadnog plavca, pa sam odlučila da dio te parcele ostane livada upravo radi očuvanja tog leptira. Stoga sam presadila drveće koje sam posadila pred godinu dana i to tako da je sada pola livade bez drveća, a ostatak sam presadila na bolje brežuljkasti dio te livade – dakle pola bude ostala livada, a na drugoj sam polovici rasporedila:

– na sredini često stoji voda, pa sam tu posadila vrbe – žalosnu, spiralnu i bijelu vrbu, a na uzvisini su brekinja, kesten, javor i još nekaj čega se sad ne mogu sjetiti. Tu je inače tako loše tlo da to ove godine uopće nije ništa naraslo, samo stagnira. Na među s sjevera sam posadila još vrbi koje su same nikle u teglama i neko drvce koje mi je isto tako niklo među clematisima, pa neka se bori tu. Zabila sam kolce uz njih da bude jasno vidljivo mužu dok će kositi, nadajmo se.

A evo djelo još jednog nečovjeka, stvarno neznam kak to drugo nazvati – gore na vrhu su brali pokraj kukuruz i okretali su se na našoj livadi i potaracali mi jedini javor koji je zapravo na toj cijeloj livadi bar malo narasao, sad sam tu zabila pokraj najveći stup koji sam imala, da se opet ne zagnu s traktorom dok budu orali 🙁 Uglavnom, mi ako nešto radimo ne izvodimo manevre po tuđim zemljama, ali eto 🙁

06122013 livada06122013 okretanje na livadi

Morali smo izorati i ostale parcele, iako nisam baš pobornik oranja. Dva su razloga – 1. još se borimo s solidagom koji je tu prevladao prije nego smo kupili te parcele, drugo – iako postoje 2 puteljka za prolaz traktora uz zemlje, bezobraznici nam se ogromnim traktorima voze preko zemlji i tako ih još nabivaju – ovako sad svi mogu vidjeti kaj je zemlja a kaj puteljak gdje je predviđeno da se traktori voze…ah, kaj da vam velim, baš su neki ljudi bezobrazni gotovani.

A gore na onoj “špici” sam zabila kolce koji su nedostajali, već su zekoslavi pogrickali male jabuke, veće sam zaštitila mrežicama, i posadila sam tamo nešto kovrčavolisnog kelja među red bagrema – da tu cvate na proljeće bez opasnosti da se križa s ostalima – da mogu skupiti čisto sjeme. Naravno, prvo mora preživjeti divljač preko zime, to je veliki upitnik, ha, ha.

06122013 oranica i puteljak06122013 presadnja kelja i kolci

Konačno sam si uzela vrijeme i za voćnjak na parceli malo dalje od šumskog vrta, tamo gdje smo dušu ispustili dok smo sadili voćke među puno kamenja. Kako sam već i pisala, dio se je voćki posušio uslijed suše, a tlo je dosta šljunčano pa ne drži vlagu, dio je na proljeće sredio jelen, ali ostatak je živ:) Sreća u nesreći je da sad imam 10-tak mjesta za posaditi voćke, ali poučeni iskustvom moramo iskopati velike rupe, odvesti taj šljunak i dovesti u tu rupu pravu zemlju – to ćemo dovesti od moje sestre koja upravo gradi kuću i ima višak zemlje na gradilištu, ali to će biti iduće godine.

Uglavnom, svim voćkama sam posložila zaštitne mreže gdje su falile, one bijele popravila jer je uže istrulilo od prošle godine, i dovezla i nabila stupove te ih povezala – jer su neke bile jako nagnute kako ih je vjetar tokom vremena napuhao. Evo kako su neke bile nagnute, fotografirano prije i poslije:

07122013 vocke nagnuo vjetar07122013 postavljanje kolca vockama

Što se tiče ovog voćnjaka, unatoč lošem tlu, svim zaprekama, jelenima, kamenju i suši ne odustajem, vjerujem da će se voćke tamo “izboriti” za život i da će jednog dana to biti jako lijepi voćnjak 🙂

Tjedan dana prije Božića posula sam vapnom  sve smreke koje imam posađene. Tako se “ukrašavaju” smreke pred Božić u biovrtu – a to je preventiva radi najgorih štetočina – ljudi. Nažalost, mojima su pred nekoliko godina neki bezobraznici otpilili vrh smreka iza kuće i odnjeli u ovo doba godine: za neke ako imaš tako posađene smreke znači da ne moraju ići kupiti već dođu u noći i ukradu tvoje. A tu gdje ja imam smreke često šeću ljudi, i već mi je tu bio ukraden jedan mali plavi bor tj smreka, pa je ovo način kako učiniti smreke neprivlačne za božićno drvce potencijalnim lopovima. Pomaže i malo domaćeg smrdljivog gnoja, ako se ima gdje nabaviti.

15122013 smreke i vapno

Krajem prosinca sam se sve više orijentirala na presađivanje tj. rasađivanje po vrtu radi uzgoja sjemenja iduće godine. Presadila sam tako bijele i ljubičaste mrkve u teglu da ih ne potamane voluharice i da iduće godine probam uzgojiti sjeme. To će biti malo veći izazov jer ih treba izolirati od kukaca da ne ne iskrižaju s divljom mrkvom, ali do proljeća ću smisliti nešto.

Presadila sam i 4 vrste lisnatoga kelja na 4 lokacije – i oni moraju biti čim udaljeniji po vrstama da iduće godine skupim što čišće sjeme. Navodno bi trebali biti udaljeni 750 metara, ali ok, računam i na prirodne zapreke kukcima poput grmlja, pa tako je tako ruski kelj (Brassica napus var. pabularia) ostao na vrtu, drugi koji mi liči na primorski kelj (to sam dobila sjeme pod raštika, na proljeće ću ga identificirati po cvijetu) dolje u šumskom vrtu na livadi desno uz jednu voćku, treći – lisnati kelj nero di toscana na lijevoj parceli, a između je puno grmlja i drveća kao neka prirodna barijera, dok je četvrti, kovrčavi kelj presađen na gredicu ispred kuće. I konačno je došla na red za sređivanje i gredica ispred kuće, tu sam malo započela s micanjem suhih biljaka, vađenjem suncokreta trajnice koji mi se uvijek tu zaraste,,,ali to je dakle tek početak, još je puno posla tu za napraviti.

15122013 mrkve 221122013 presadivanje mrkve

Krajem prosinca smo presađivali voćke na livadi – parceli šumskog vrta desno od velikog hrasta. Naime, već dugo sam planirala presaditi jednu trešnju koju sam tamo posadila među prvima i već je bila prilično narasla. A s vremenom sam promatrajući zaključila da sam zeznula s rasporedom sadnje, jer je trešnja bila na sredini parcele, a iza nje na sjeveru manje jabuke. To jednog dana nebi bilo dobro jer trešnja naraste ogromna i zasjeni sve ostalo, pa bolje da je trešnja više na sjeveru, a jabuke koje su manje ispred nje južnije. Stoga mi je muž pomogao u tom malo većem zahvatu i tako smo skupa presadili tj. zamijenili poziciju trešnje i jedne jabuke. Nije bilo teško unatoč činjenici da je trešnja već lijepo narasla i baš sam zadovoljna što je i to napravljeno, sad mi se čini da je većina posađenog drveća na idealnoj poziciji u odnosu na sve ostalo.

28.12. 2013. je kod nas bio pravi proljetni dan i primila me je prava “groznica vrtnih radova” 😀

Počela sam presađivati biljke s polovice vrta br. 2 koji će iduće godine obrađivali moji roditelji (to i nije moja parcela nego njihova). Kod mene dolazi do promjena o kojima ćete saznati uskoro i vjerojatno neću više stići obrađivati i cijelu tu parcelu pokraj, pa će na polovici saditi svašta moja majka. A kako moji roditelji nažalost drukčije ne znaju (ne žele znati) osim da treba zemlju prije izorati, a moj dio parcele bude se samo tanjurao, s dijela kojeg će oni obrađivati trebam maknuti sve što mi još raste i što još mogu brati. Presadila sam tako 2 gredice peršina; nešto u veliku teglu, nešto ispod kupina blizu kuće, zatim blitvu za sjeme u biovrt, rasadila 2 vrste kupusnjača – lisnati kelj nero di toscana i kovrčavolisni, presadila luk kozjak i malo kamilice po vrtu. Presadila sam i 6 grma goji bobica koje nikako nisu rasle niti rodile iza biovrta jer je po mojoj procjeni tamo bilo presušno, dio je sad u šumskom vrtu desno, dio lijevo između voćki – tamo je malo vlažnije pa ću vidjeti promjene iduće godine. Posadila sam i 1 ukrasni grm koji je još čekao na sadnju u tegli, a onda mi “vrag nije dao mira” 😀 pa sam dolje na toj livadi presadila još 2 jabuke – lančana reakcija nakon presadnje one trešnje pred par dana – sad mi je jedna bila malo preblizu pa sam još malo bolje posložila raspored voćki.

Sredila sam taj dan i “otok” iza  hotela za kukce – sivo su samonikli pamuk čički, a oko njih je počela divljati pirika – sve sam to malom motičicom prekopala i povadila svo rizomatsko korijenje pirike i tu sam presadila kovrčavi kelj, radič, kamilicu i malo češnjaka… nakon svega jedva sam se taj dan dovukla nutra, ali jako zadovoljna napravljenim:)  Na fotografijama možete vidjeti “otok” prije i poslije:

28122013 otok prije28122013 otok poslije

I godinu sam završila kupovinom deutzie roza cvijeta, bila je na rasprodaji u jednom trgovačkom centru i nisam mogla odoljeti…pa eto nove “brige” za smjestiti nekamo na vrt 😀

Nažalost, nema više cvijeća koje vam mogu pokazati u cvatu u ovo doba godine, ali neke su bobice bile prekrasne:) Tako u ovo doba godine vrtove krase bobice biserka i vatrenog trna:

21122013 biserak19122013 vatreni trn i mraz

Zimi je vrlo dekorativno ukrasno grmlje koje ima intenzivne boje grana, poput ukrasnog drijena – cornus alba sibirica. A čak i led može jako ukrasiti grmlje i voćke:)

03122013 cornus alba sibirica15122013 led na sljivi

Najveća umjetnička djela čini ipak mraz zimi, dok se napravi inje na svim biljkama i tako doživite bijelu ledenu bajku.

19122013 biovrt mraz19122013 rudbeckia hirta i mraz 2

pogled s šumskog vrta preko voćnjaka prema šumarku

19122013 pogled preko vocnjaka na sumu

Više fotografija iz prosinca 2013 možete pogledati u galeriji fotografija ovdje:

https://www.biovrt.com/galerija/prosinac-2013/

 

O autorici