Sanguisorba officinalis - krvara - Biovrt - u skladu s prirodom

Sanguisorba officinalis – krvara

Sanguisorba officinalis – krvara je travasta trajnica iz obitelji Rosaceae, porijeklom je iz hladnijih područja Europe, sjeverne Azije i sjevera Sjeverne Amerike. U našim područjima česta je na livadama, mnogi su ju u doba djetinjstva brali kao jednu od dražesnog poljskog cvijeća. To je ukrasna, jestiva i ljekovita biljka. Voli direktno sunce, ali uspijeva i u laganoj polusjeni, uspijeva čak i u siromašnim tlima.

sanguisorba officinalis 31

Vrlo je dekorativnih cvjetova, naraste visine do 1 metar. Cvijeta tokom ljeta, od lipnja do kolovoza.

Mladi listovi prije cvatnje i mladi pupoljci su jestivi, i sirovi i kuhani – koriste se najčešće u salatama jer podsjećaju na okus krastavca. Ako želite da razvije više listova, tad morate selektivno odstranjivati cvjetne glavice jer sve biljke najviše energije troše na stvaranje sjemena. Svježi i osušeni listovi također su pogodni za čaj.

sanguisorba officinalis 21

Poznata je u kineskoj tradicionalnoj medicini za zaustavljanje raznih krvarenja (usporava protok krvi), lječenje opeklina (svi dijelovi biljke) i uboda insekata. Odlična je i kao sredstvo za zaustavljanje proljeva. U kineskom je istraživanju bila proglašena i kontracepcijskom biljkom.

Radi svog invazivnog jakog korijena koristi se za obnavljanje tla koje je uništeno tadi erozije.

Može se uzgojiti iz sjemenja, sjetvom bilo u proljeće ili na jesen, i dijeljenjem korijena, također na proljeće ili na jesen.

Kako ću ovu biljku prvi puta uzgajati iz sjemena, naknadno ću u ovom članku dodati svoje iskustvo i fotografije uzgoja biljke:)

sanguisorba officinalis 41

 

O autorici