Hotel za kukce - Biovrt - u skladu s prirodom

Hotel za kukce

U zadnje vrijeme sve više vrtlara/ica postaje svjesno koliku važnu ulogu imaju korisni kukci u suzbijanju nametnika na vrtu, te koliko je bitno štititi te prirodne saveznike na vrtu, kako ne bismo imali najezdu nametnika i velike štete na svojim vrtovima. Stoga se sve više širi svijest o tome kako je bolje i u vrtu spriječiti nego liječiti, jer su prskanja bilo kakvim sredstvima u biovrtu nepoželjna. S druge strane, osim predatora, izuzetno su nam korisni i kukci oprašivači, pa i takve želimo zadržati čim bliže našeg vrta i polja.

Evo nekoliko korisnih kukaca na vrtu i kako im možete pomoći prilikom prezimljavanja:

Bubamare (Coccinelidae) su jedni od najbitnijih predatora na vrtu – i ličinke i odrasle jedinke bubamare hrane se lisnim ušima, koje često mogu napraviti velike štete pogotovo na mladom povrću. Uši naime sišu biljne sokove i tako mogu potpuno uništiti biljke. Ukoliko imate na vrtu dovoljno bubamara, one sasvim uspješno mogu držati pod kontrolom populaciju lisnih ušiju. Ličinka bubamare na dan pojede i do 600 biljnih ušiju. Stoga, da biste privukli bubamare u vrt, potrebno je tokom proljeća i ljeta saditi biljke koje privlače bubamare u vrt, poput bijele lobode, cinije, gaillardie, kamilice i sl., a preko zime osigurati dobre uvjete da im pomognete u prezimljavanju. Bubamare prezimljavaju na mjestima gdje nema opasnosti od mrazeva, ispod biljnih ostataka, ispod kore ili zemlje, u busenima trave. Preporuča se u hotel za kukce dodati šupljikave elemente kako bi se tamo mogle sakriti preko zime. A ako gradite kućice isključivo za bubamare, preporučljivo je da okvir kućice bude crvene boje, jer crvena boja jako privlači bubamare.

Fotografije : odrasla bubamara i ličinka bubamare

bubamaracoccinella septempunctata

Solitarne pčele, pčele samotarke (Osmia rufa i O. Cornuta) vrijedni su oprašivači voćnjaka i izlježu se se u rano proljeće u njima kad voćke kreću s cvatnjom (već pri temperaturi od 8-10 stupnja, i u prirodi se mogu vidjeti od ožujka do lipnja. Kao i sam naziv govori, to su pčele koje ne žive u košnicama kao pčele medarice, ne roje se, nego žive samostalno i sve rade same. Manje su od pčela medarica i miroljubive su – ne bodu. Tijelo im je prekriveno gustim dlakama, pogotovo na trbuhu, i upravo tu skupljaju pelud koji prenose onda u gnijezda gdje spremaju hranu za svoje potomstvo, a na taj način istodobno oprašuju i voćke. Zovu se još i pčele zidarice, jer svoja gnijezda kamo odlažu jajašca pregrađuju i zatvaraju blatom.

solitarna pcela gnijezdo

Tijekom 10-12 tjedana života ženke aktivno skupljaju pelud i polažu jajašca u razne šupljine i pukotine – polažu jedno po jedno jajašce skupa s skupljenim peludom kao hranom za potomstvo i pregrađuju tako komoru po komoru u šupljinama.

Nakon toga ugibaju, a iduće se generacije opet izliježe na proljeće. Stoga je bitno hotel za solitarne pčele postaviti na jesen ili u rano proljeće, kako bi pukotine za odlaganje jajašca bila u blizini voćnjaka dok želite jednom da se nastane u vašem vrtu.

Idealna kombinacija za privlačenje solitarnih pčela je kombinacija barske trstike, bambusa, izbušenih drvenih blokova, siporeks blokova i šupljikave cigle. Optimalni promjer rupa koje možete napraviti bušilicom je 8-12 mm (izbušite rupe promjera i 8, i 10 i 12 mm), a dužina tunela 10-12 cm. Preporučljivo je da pozadina tj kraj ostane zatvoren – dakle ne bušite elemente skroz do kraja (ili ako režete trstiku ili bambusove štapove pazite da kraj bude prirodno zatvoren koljencem). Solitarna pčela leti u radijusu od 200-250 metara od gnijezda, pa ako imate veći voćnjak predvidite i više nastambi za solitarne pčele.

Učinkovitost pri oprašivanju voćaka jedne ženke solitarne pčele Osmia rufa može se usporediti sa učinkovitošću 120 letačica pčele medarice Apis mellifera, stoga je solitarna pčela svakako poželjna u svakom voćnjaku.

Više o soliternim pčelama pročitajte u članku mr. sc. Marije Ševar, dipl. ing. agr. OVDJE.

23042013 4005082013 15

Korisni kukci koji prezimljavaju u hotelima za kukce:

– solitarne pčele i osice, bubamare, uholaže, pauk križar, babure, leptiri, hrastove strizibube, njemačka osa… Kod mene je veliki dio kukaca bio privučen ovim hotelom, a najviše sam primijetila gužve na njemu na jesen kad su se temperature počele spuštati – upravo tada je veliki broj kukaca pohrlio skrivati se u suhe rupe hotela, između njih i vatrene stjenice, koje su se sunčale na ulazu.

16112013 hotel za kukce06122013 13

Izgradite hotel za korisne kukce:

Izgradnja hotela je prilično jednostavna – potrebno je napraviti drvenu konstrukciju – ja sam ju napravila zabijanjem mali jačih drvenih stupova u zemlju, te tu konstrukciju ispunite raznim pogodnim lementima s rupama kamo se kukci mogu skloniti: stare cigle s rupama, siporeks drveni blokovi u koje se izbuše rupe promjera 8-12 mm, šupljikave biljke koje se narežu i poslože između drvenih blokova (bambus, trstika, suncokret…), pa čak i suha trava, suho lišće, kora drveta, slama, češeri i sl. između rupa. Čim su materijali raznolikiji, to ćete privuči više različitih vrsti u vaš hotel. Poželjno je napraviti i vodonepropusni pokrov – ja sam iskoristila stari komad građevinske ljepenke kojim sam zaštitila cijelu pozadinu hotela koja gleda na sjevernu stranu i njome sam natkrila cijeli hotel.

Kako mi je u godinu dana konstrukcija od drvenih stupova malo oslabila, što je i vidljivo na fotografiji kako blokovi nisu više čvrsto jedan do drugoga, sad je muž dobio zadatak napraviti željeznu konstrukciju koja će ipak biti trajnije rješenje, a u koju ću onda preseliti sve blokove i napraviti još jednu “etažu” hotela.

06122013 10

Hotel za korisne kukce preporučljivo je okrenuti prema jugozapadu ili jugoistoku, mora biti na čistini, ali opet dobro zaštićeno i svakako natkriveno. Kod samog postavljanja hotela za kukce mnogi jednostavno pogriješe ako ga okrenu npr prema sjeveru, ili smjeste negdje u grmlje – na taj način nećete privući kukce u njega. Nije niti dobro da je potpuno okrenut na jug i stalno izložen jakom suncu tokom ljeta.

Moj hotel za kukce smješten je iza biovrta, na početku voćnjaka i lagano je nakošen prema jugoistoku. Tokom ljeta kraj njega rastu i veće biljke, sa strane i iza samog hotela, kao dodatna prirodna zaštita od vremenskih uvjeta.

 

Dopuna tekstu 2016:

Evo najnovije verzije hotela za kukce u biovrtu, od metalne konstrukcije, zaštićeni daskama i zelenim krovom. Ovakav hotel za kukce trajati će godinama u biovrtu, a već je pun novih stanovnika.

hotel za kukce novi 2

 

O autorici