Presađivanje velikih grmova kadifica - Biovrt - u skladu s prirodom

Presađivanje velikih grmova kadifica

 

Kadifice su nevjerojatno korisne i čudesne biljke. Preporuča ih se saditi u povrtnjake jer izlučevinama korijenja tjeraju štetne nematode, dok cvjetovi privlače korisne kukce poput pčela i osolikih muha. Svako slobodno mjesto koje imate u svom povrtnjaku popunite kadificama (i nevenima) i imati ćete prekrasan i zdravi, uravnoteženi vrt. Više o kadificama možete pročitati OVDJE.

27072017 59

Jedna čudesna sposobnost kadifica je ta da ih možete bez problema presađivati kao velike grmove u cvatu – i to dakle nekontejrirane biljke. Naravno, NE za vrijeme velikih vrućina i suše – ali DA kada u razdoblju velikih vrućina i suša padne kiša pa je par dana malo svježije i tlo vlažno. U takvo doba godine uvijek iskoristim povoljne prilike za presaditi kadifice koje nisam prije stigla.

Tako sam iskoristila razdoblje između velikih vrućina krajem srpnja, kad je pala kiša i temperatura se je spustila s visokih 35 na ugodnih 25 stupnja. Kad je tlo namočeno kišom, korijenje kadifica koje nije duboko dobro drži svu zemlju oko sebe, pa dakle dok ih krenete čupati, to su lijepi buseni. Nemojte zemlju nikako tresti s korijenja, upravo to pomaže biljci da se oporavi šoka presađivanja.

25072017 1  25072017 4

Na željenom mjestu iskopajte rupe i dobro zalijte rupe, te zagrnite zemlju oko biljke. Tako će dugo držati vlagu (VIŠE o presađivanju ljeti). Ako oko biljke sve još dobro pomalčirate, skoro pa i neće trebati dodatno zalijevanje. Pratite ako će nakon hladnijeg razdoblja početi velike vrućine pa po potrebi zalijte dok se ne prilagode.

27072017 13  27072017 16

 

I evo, presađene kadifice drugi dan na vrućinama – kao da se nije ništa dogodilo:

27072017 1

Ovo nemojte pokušavati s nijednom drugom biljkom kad je u punom cvatu. Kao što sam na početku teksta napomenula – kadifice su čudesne biljke – pod tim sam mislila nevjerojatno otporne, prilagodljive i izdržljive. Dok ih presadite i ljeti, i u cvatu, jedva da se na njima vide znakovi šoka nakon presađivanja. Da bilo koje druga biljke idete tako počupati i presađivati, sve bi se jako povehnule i jako dugo oporavljale uz obavezno svakodnevno zalijevanje. Mnoge bi odbacile cvjetove. A sa kadificama je to izuzetno lako, pa tim lakše je imati puni vrt prekrasnih rascvjetanih kadifica koje su pravi lijek i za vrt – ali i za dušu vrtlara.

27072017 50  27072017 62

 

 

O autorici