Presađivanje biljaka moguće je i ljeti - Biovrt - u skladu s prirodom

Presađivanje biljaka moguće je i ljeti

 

Često mi se dogodi da kad već počnu ljetne žege i vrućine još nisam presadila svo cvijeće po vrtu. A osim onog što sam sama posijala, imam često i mnoštvo samozasijanih biljaka koje se nađu baš tamo gdje ne bi trebale biti. Tako nerijetko tokom lipnja i srpnja rasađujem cvijeće posvud po vrtu – ponekad mi vrijeme radi vrućina baš i ne pomaže u tome.

Evo par savjeta kako si povećati šanse da se presađene biljke uspješno prime, pa čak i za vrijeme vrućina..

KOD PRESAĐIVANJA ZALIJEVA SE U RUPU ZA SADNJU, A NE PO POVRŠINI
Način zalijevanja je najbitniji, pogotovo za vrijeme suša i vrućine.

Dakle prvo se iskopa rupa i jako zalije:

17062017 41    17062017 42

i tek onda stavi sadnica i zagrne vodom.

17062017 43    17062017 44

Tako biljka vodu dobiva tako gdje ju treba – kod korijena. Ukoliko biste prvo posadili biljku i samo gore zalijali – velika količina vode bi jednostavno otekla pored i korijen bio dobio jako malo vode. Osim toga, nakon površinskog zalijevanja brzo se na suncu napravi tvrda kora i većina zemlje ishlapi (ukoliko ne pomalčirate tlo odmah nakon sadnje).

 

PRESAĐIVANJE OBAVLJAMO NAVEČER ILI UOČI KIŠE… da biljke lakše podnesu šok presađivanja i kroz noć imaju vremena malo prilagoditi se. Da ih sadite ujutro ili tokom dana, osim šoka presađivanja tu je i jako sunce, koje smanjuje šanse da se biljka dobro primi.

Presađivanje uoči kiše je najbolja opcija, jer kiša i zahlađenje pomažu da se biljka lakše primi. Ali svejedno ne propustite zalijati biljku nakon presađivanja, nikad ne znate da li će pasti dovoljno kiše.

ZALIJEVAJTE NEKOLIKO DANA NAKON PRESAĐIVANJA
Da bi pomogli presađenim biljkama čim bolje prilagoditi se šoku presađivanja te jakom suncu, kontrolirajte ih i zalijevajte nekoliko dana nakon presađivanja ukoliko počnu venuti. Tih nekoliko dana vrlo je nužno da im pomognete. A dok se jednom one prime i prilagode, najbolje je ne naučiti ih na redovno zalijevanje, jer će onda razviti samo plitko korijenje i biti ovisne o zalijevanju. Svakako je bolja opcija pomalčirati tlo jer malč između ostalog zadržava vlagu i ne dozvoljava pregrijavanje tla, pa tako biljke trpe manji šok uslijed ljetnih vrućina, a vi imate puno manje posla s zalijevanjem. O malčiranju više informacija pročitajte OVDJE.

 

Da bi se biljka uspješno primila tokom presađivanja, poželjno je da ne bude prevelika i da ne cvate. Neke biljke bolje podnose presađivanje, neke slabije, neke nikako. Kadifice su vrta koja prema mom iskustvu najbolje podnosi presađivanje, a presađivala sam čak i velike grmove u cvatu tokom ljetnih vrućina i to uspješno. Osim njih, često presađujem i cinije, ljetni zvjezdan, pijetlovu krijestu, uresnice, cleome, nevene, peruanske jagode… – ali dok još nisu preveliki.

 

06072015 kadifice i visoke mahune

 

 

O autorici