Plastične košarice ne zaustavljaju voluharice - Biovrt - u skladu s prirodom

Plastične košarice ne zaustavljaju voluharice

Svake jeseni prilikom jesenskih berbi ili spremanja lukovica svi mi koji vrtlarimo imamo više ili manje neugodnih iznenađenja na vrtu kad otkrivamo što su nam sve pojele voluharice te vrtlarske sezone.
Znajući da one posebno vole određene lukovice, mnogi ih sade u neke vrste zaštitnih mreža iz kućne radinosti, a u trgovačkim centrima se mogu kupiti plastične zaštitne mreže za sadnju lukovica.

Ove jeseni sam bogatija za novo iskustvo – a to je da plastične zaštitne košarice za sadnju lukovica nažalost nisu djelotvorno rješenje. Dokaz je na gornjoj fotografiji. U košarici je tijekom sezone bilo posađeno mnoštvo lukovica tigridija. Voluharici su se jako svidjele – pa je potrgala plastiku od ispod i pojela skoro sve lukovice – ostale su mi samo dvije. Dobro da drugu košaricu tigridija nisu nanjušile, pa mi ih je ostalo za iduće sezone. Dakle uvijek sadite određene vrste na više mjesta, jer tako je veća šansa da nešto opstane pored voluharica – ovo pravilo vrijedi i za povrtnjak.

A što se tiče zaštitnih mreža za lukovice, vraćam se na žičano pocinčano pletivo od kojeg sama radim zaštitne košarice za sadnju. Bitno je da je sitnije pleteno, pocinčano jer tako duže odolijeva koroziji. Koristila sam prijašnjih godina i plastificirano, ali zapravo odlična je solucija i samo pocinčano. Možete ga rezati i običnim škarama na željenu veličinu i rukama napravite košarice koje ukopate u tlo. Doduše ne možete spriječiti voluharice da dođu odozgo, ali ipak su veće šanse da lukovice opstanu.

I zapravo je u konačnici i bolje da se plastika ne unosi u tlo.

Prema mom iskustvu, voluharice najviše vole jesti lukovice ljiljana, zumbula i tulipana i tigridije. Gladiole jedu tek ponekad. Nikad mi nisu niti takle narcise, drijemovce i šafrane – narcise ih navodno i odbijaju. Za sve ostalo provjerite ako ima podataka na internetu, ili za svaki slučaj sadite u mreže. Osim voluharica, lukovice vole i puževi. Tu je opasnost kod sadnje u mreže, jer se puž po mreži može zavući pod zemlju i pojesti lukovice ako je preblizu mreži, stoga obratite pažnju i na to prilikom sadnje.

Fotografija: sadnja lukovica zumbula u ručno izrađene mreže od pletiva za ograde

 

 

O autorici