Kupusne i vatrene stjenice - ne uništavajte pogrešne - Biovrt - u skladu s prirodom

Kupusne i vatrene stjenice – ne uništavajte pogrešne

Vrtlarska je sezona u punom jeku i u ovo doba godine mnogi se sreću i s mnogim  štetnicima na vrtu. Međutim, nisu svi kukci štetni, ima tu i puno korisnih kukaca koji su nam saveznici, poput bubamara i zlatooka koje jedu lisne uši. Neki su pak kukci neutralni – niti nam ne pomažu, niti ne odmažu na vrtu. A kako među vrstama postoje brojni srodnici, često se događa da ljudi krivo prepoznaju jednu vrstu i pogrešno ju proglase štetnikom.

U ovo doba godine to mnogi čine s ličinkama bubamara u fazi preobrazbe u odraslog kukca i ličinkama krumpirove zlatice, a o čemu detaljnije možete pročitati i pogledati OVDJE.

Osim toga, na vrtovima često stradava vatrena stjenica jer ju brkaju s štetnikom kupusnom stjenicom.

Vatrena stjenica (lat. Pyrrhocoris apterus) spada u neutralne kukce – dakle ne radi nikakve štete na vrtu, hrani se na sjemenkama biljaka iz obitelji sljezolika (vrti sljez, crni i bijeli sljez, vrtni hibiskus…) i  lipe, siše sokove. Masovno se pojavljuje samo na sljezolikama i lipama. Mnogi ljudi, a pogotovo sam to čula od starijih ljudi, pogrešno misle da je to sve jedna te ista vrsta i da će nakon sljezolika i lipe prijeći na kupusnjače i onda nam napraviti štetu u vrtu. To se ne može dogoditi jer se radi o 2 sasvim različite vrste koje se ne hrane na istim biljkama. Nažalost, nakon pogrešne identifikacije mnogi nemilice kreću u uništavanje vrste koju smatraju nametnikom. Vatrena stjenica tako često nepotrebno strada… čak sam i svoju baku koja cijelog života vrtlari „uhvatila“ kako mi gazi vatrene stjenica ispred kuće kraj grmova vrtnog hibiskisa, uvjerena da su to kupusne stjenice i da radi korisni stvar.  Stoga, ako i ne poznajete neke kukce, prvo obratite pažnju na kojim se to biljkama nalaze, jer se vrste samo masovno pojavljuju tamo gdje se i hrane. Vatrene stjenice se okupljaju na sljezolikama i lipi, na proljeće se sunčaju u skupinama na suncu– ne dirajte ih, nisu štetnici. Na gornjoj, naslovnoj fotografiji možete vidjeti kako se kod mene vatrene stjenice na proljeće sve skupa masovno okupljaju, i odrasli kukci i nimfe, te se sunčaju ispod grma vrtnog sljeza.

Kupusna stjenica (lat. Eurydema) je nametnik koji siše sokove biljaka iz obitelji kupusnjača (kelj, zelje, brokula, rotkvica, rukola, repa….) i tako može usporiti u rastu ali i uništiti biljke kupusnjača. Kupusne stjenice ćete naravno naći većinom samo na kupusnjačama – jer se one tamo hrane, i nikad ih nećete naći na toliko masovnom okupu kao vatrene stjenice.

Evo kako ih možete vrlo lako vizualno razlikovati. Obje vrste su u crvenoj boji (kupusna i u narančastoj) i imaju crne šare, ali one nisu jednake, i po tome nikad ne možete pogriješiti.

Kod prepoznavanja vatrene stjenice, najbolje je upamtiti da ima na leđima puni crni trokut i dvije pune crne točke. Vatrena stjenica dakle nije štetnik i ne morate se bojati nikakvih šteta po vaš vrt. Više o vatrenim stjenicama pročitajte OVDJE.

Fotografija: Vatrena stjenica (lat. Pyrrhocoris apterus)

Kupusna stjenica često nije samo crvena nego i žućkasta, a na sebi ima malo kompliciranije šare. Postoje vrste i u crno-zelenkastoj boji. Ovo ispod je dakle nametnik. Više o kupusnoj stjenici pročitajte OVDJE

Fotografija: Kupusna stjenica (lat. Eurydema ventrale)

Ako dobro pogledate obje fotografije, uočiti ćete da je pored iste boje i crnih šara razlika ipak velika, samo treba malo bolje pogledati.
I naravno, uvijek pratite na kojim biljkama se nalaze, ono što jedu također je glavna vodilja u identifikaciji.

O autorici