Kupusna stjenica - Eurydema - Biovrt - u skladu s prirodom

Kupusna stjenica – Eurydema

Kupusna stjenica je nametnik koji napada kupusnjače – i ličinke i odrasli kukac – isisava sokove iz biljke i u velikom broju mogu potpuno uništiti nasad kupusnjača. Djelovati treba čim zamijetite nametnike na kupusnjačama, odmah ih skupiti i ukloniti s vrta.

Evo jedne kupusne stjenice koju sam zatekla na svom vrtu, Eurydema oleracea, nimfa (nimfa: mladi kukac koji nalikuje na malog beskrilnog odraslog kukca. Ovaj se stadij javlja u kukaca čije ličinke žive u vodi (npr. vretenaca, vodencvjetova ali i u skakavaca i stjenica).:

eurydema oleraceum 11

eurydema oleraceum 21

A ovo je odrasla stjenica Eurydema oleracea (oleraceum), zelena kupusna stijenica:

eurydema oleracea

Eurydema ventrale (Eurydema dominulus). Nimfa je vrlo slična gore navedenoj Eurydema oleracea.

eurydema ventrale1

Eurydema ventrale je češće crvene boje, naziva se i crvena kupusna stjenica, a na ovoj slici ispod je na crnoj rotkvi – voli sve iz obitelji kupusnjača:

eurydema ventrale 2

Šteta na kupusnjačama – kupusna stjenica isisava sok biljke dok ju potpuno ne uništi

kupus steta

Ove godine praktički da nisam imala kupusne stjenice na vrtu – na proljeće je preostalo nešto kupusnjača od prošle jeseni i one su otišle u cvat – tu su se ne proljeće sjatile sve kupusne stjenice iz okoline – te sam kupusnjače pažljivo iščupala iz zemlje (pazeći da ne istresem dolje stjenice) i skupa s svim kupusnim stjenicama odnijela s vrta. Tokom ljeta naišla sam tek na nekoliko komada koje sam odmah maknula s vrta.

I evo slike vatrene stijenice: Pyrrhocoris apterus L, da ju ne bi zamijenili za kupusnu stjenicu i nepotrebno tamanili – vatrena stjenica je potpuno bezopasan kukac i na vrtu ne radi nikakvu štetu, a obožava obitavati na svim vrstama sljezova. Prepoznati ćete ju po punom slovu V i dvije točke.

vatrena stijenica pyrrhocoris apterus l

Dodatak tekstu 01.07.2015.

Prema novim saznanjima, kod suzbijanja kupusnih stjenica na kupusnjačama pomaže neem, bilo prah ili ulje, kojim se mogu poprskati kupusnjače. Više o neemu i primjeni u poljoprivredi pročitajte OVDJE.

 

O autorici