Kreativni kaos u Biovrtu - s svrhom i razlogom - Biovrt - u skladu s prirodom

Kreativni kaos u Biovrtu – s svrhom i razlogom

Kreativni kaos tijekom zime na vrtu u Biovrtu radi kojeg se neki moji susjedi križaju  – ali to je sve sa svrhom i razlogom.
Znate li da ja svoj vrt ne gnojim, nego raznim tehnikama omogućavam da to priroda radi sama kroz više različitih metoda? Ovo je jedna od njih.
.
Pa da vam malo pobliže objasnim.
.
Na fotografiji gore je moj Biovrt2 – veći povrtnjak, snimljen ovih dana (početak 2023. godine). Sve što je raslo tijekom sezone, ostavila sam na vrtu.
.
Znam da za veliki dio ljudi ovo izgleda kaotično, neuredno, zapušteno, strašno…ali znate što? Ovo je sasvim prirodno i zapravo odlično i za tlo i za sav život koji živi ili dolazi u moj vrt. Ovako bi i trebalo to izgledati preko zime.
.
Sjetite se samo malo šume – gdje je najplodnije i najbolje tlo. Što radimo da to tako bude? Da li ju oremo i ogoljavamo? Naravno da ne, ne radimo baš ništa , a priroda iz onog što drveće odbaci napravi najbolje i najplodnije tlo.
.
Nema goreg nego “uredno” ogoliti vrtno tlo na jesen, ili još gore prekopati/preorati ga i ostaviti tako izloženog eroziji, suncu, vjetru, kiši, smrzavanju. Nema više snijega koji bi štitio gornji sloj tla i djelovao poput izolatora kako je to nekad bivalo, sad s otvorenim tlom samo imamo situaciju pojačane erozije – gubitka gornjeg sloja tla uslijed djelovanja vjetra i vode. A proljetne kiše nabiju ogoljeno tlo i naprave još dodatno probleme, pa svi argumenti kako je oranje potrebno da tlo promrzne da bude na proljeće mrvičasto i lakše obradivo – padaju u vodu kad kiše još bolje nabiju golo tlo. U prirodi tlo nigdje nije golo osim u pustinji, I to s razlogom.
.
Tlo je živi organizam, treba mu vratiti ono što oduzimamo od njega tijekom sezone s biljkama koje sadimo. Treba ga zaštititi od vanjskih uvjeta kako to radi i sama Priroda. U biovrtu ne izmišljam ništa novo – samo oponašam Prirodu.
Najbolji i najjednostavniji način je upravo kako to ja radim – sve na jesen ostavim tako kako je raslo, tako i štitim život i dobru strukturu tla. Na proljeće pred sjetvu sve ovo ćemo usitniti malčerom i lagano pomiješati s gornjim slojem tla, te napraviti nove gredice za sjetvu. Sve što je raslo na vrtu nije otpad nego vrijedna sirovina koja će raspadanjem opet hraniti biljke. A tijekom ljeta još dodajem sijeno kojim malčiram gredice, a koje opet štiti i hrani tlo.
.
S lijeve strane zapravo možete i vidjeti jednu urednu pomalčiranu gredicu – tu sam na jesen posadila češnjak i luk, te debelo pomalčirala sijenom.
.
Zar nije puno jednostavnije sve ostaviti na vrtu i raditi “kompostiranje na licu mjesta”, nego trgati kičmu, sve čistiti najesen, pa da bi onda time samo generirali probleme, i trebali dodavati hranjiva u vrt koja bilo moramo napraviti sami kompostiranjem, bilo kupiti?
.
I ne samo da ovime poboljšavam i hranim tlo, tu preživljavaju brojni korisni organizmi, od ptica koje dolaze tijekom zime hraniti se sjemenkama koje su ostale, istovremeno mi i one gnoje tlo gnoje svojim izmetom, pa sve do mikroorganizama u tlu koji su zaslužni za plodnost tla – a ovime podržavam njihov opstanak i djelovanje u tlu..
.
Raspravu i brojne komentare o ovoj temi pogledajte na mojem FB profilu OVDJE, a na FB stranici OVDJE. 
.

O autorici