Kopriva ne voli košnju - Biovrt - u skladu s prirodom

Kopriva ne voli košnju

Mnogi koprivu radi njene ljekovitosti i jestivosti smatraju kraljicom svih biljaka. I doista, moram se opet ponoviti i ja, kad bi ljudi znali koliko je to divna biljka, više bi ju poželjeli imati u svojim vrtovima. Osim ljekovitosti i jestivosti, kopriva se koristi i u raznim pripravicma za vrt: poput sredstva za prskanje nametnika ili tekućeg gnojiva (više).

Pred nekoliko godina, kad sam kupila jednu prekrasnu livadu, bila sam jako sretna što je na jednom dijelu te livade bujala kopriva. Imala sam te godine koprive u izobilju, čak i viška. U međuvremenu, kako se nismo mogli već “boriti” s toliko trave na toliko površina, moj muž je napravio malčer kao priključak za traktor, s kojim je dvaput te godine pokosio tu cijelu parcelu – dakle kao što su se i nekad kosile livade – tek dok je trava narasla, i kasnije krajem ljeta još jednom.

Ali, unatoč ne čestoj košnji, kakva je nažalost postala uobičajena kod okućnica, primijetila sam iduće proljeće da na tom mjestu ima puno manje koprive, iduće godine još manje…skoro pa da je nestala… Posumnjala sam na košnju, ali nisam bila sigurna da je radi toga.
I onda sam ovo proljeće bila u posjeti jednom predivnom malim šumskom vrtu u Rijeci i vlasnica vrta mi se je požalila na istu stvar: pokosili su vrt prošle godine i kopriva je nestala, prevladalo je ostalo bilje.
Povezala sam to s onim što se je dogodilo na mojoj parceli i sad mi je jasnije: kopriva doista ne voli košnju i počinje nestajati ako redovito kosite neku površinu. Nasuprot tome, imam jedan dio površine gdje se ne kosi nego tu uzgajam cvijeće – od prošlogodišnje zalutale male biljčice koprive, do ove je godine preuzela pola gredice i počela potiskivati ostalo bilje. I to sve može biti korijen tek jedne biljke, koji se širi rizomatski na okolne površine. Očigledno, spremam se u berbu koprive.
Dakle, ako želite uzgojiti koprivu u jednom kutku vašeg vrta, svakako neka to bude negdje gdje se ne kosi. Ali s druge strane, računajte na to da će se ona jako širiti i da ćete ju i teško obuzdavati ako će joj mjesto odgovarati.
 

O autorici