Kako napraviti strašilo za zaštitu usjeva - Biovrt - u skladu s prirodom

Kako napraviti strašilo za zaštitu usjeva

Imam nekoliko parcela koje se nalaze pokraj šumarka, te put divljači vodi iz šumarka, pa preko mojih parcela. Tako ove godine i nije bilo neko veliko iznenađenje kad sam otkrila da su mi srne poharale nekoliko redova kukuruza i skratile baš sve mlade listove kukuruza na pola. Kako je u to vrijeme još tu morao niknuti i grah, zabrinula sam se za usjeve i razmišljala kako ih odvratiti od mojih usjeva da ne naprave veću štetu.

Kako sam uvijek u nekom nedostatku vremena, a na parcelama je trebalo postaviti nešto brzo i učinkovito, ideju mi je dala moja majka – stupovi i vreće za smeće. I doista, ako bi sad išla raditi strašila kao što su se nekad radila, s 2 kolca postavljena u križ, pa ima oblačila stare kapute i šešire, pa nabiti tu konstrukciju da bude čvrsta u tlu…ajoj, i gdje sve to nabaviti? A za ovu vrstu strašila trebali su mi samo bambusovi štapovi koji i nisu trebali biti nešto ekstra jaki, vreće za smeće, po mogućnosti one šuškave, i malo šarene trake za obilježavanje.

Dakle, za jednostavno strašilo koje drži divljač podalje vaših usjeva šuškanjem na vjetru, prvo zabodite bambusove štapove u zemlju. Zatim otvorite vreću i provucite ju preko štapa, te ju privežite tik na vrhu, i tik na dnu – tako da je fiksirana na štap, a pri svakom malom naletu vjetra šuška, “miče se”, i tako prestraši i odvrati divljač.
Po cijeloj parceli postavila sam takva strašila, dovoljno udaljena jedno od drugoga, a opet dovoljno blizu da “pokriju” cijelu površinu. Naravno, na kraju sezone ovo se obavezno mora pobrati i maknuti s parcela, da ne bi zagadili nepotrebno okoliš s plastičnim vrećama.

 

O autorici