Kako nam krtice pomažu u vrtu - Biovrt - u skladu s prirodom

Kako nam krtice pomažu u vrtu

Mnogi ljudi iz neznanja brkaju štete na vrtovima koju rade krtice i voluharice. Najviše je zabluda u vezi krtica, jer se njih uglavnom proglašava krivim za izjedeno korijenje povrća i voćaka. To je potpuno netočno, jer to zapravo rade miševi i voluharice, ali ne i krtice.

Krtica je sisavac iz roda Talpidae, živi u tlu i kopa tunele, mesojed koji se uglavnom hrani malim beskralješnjacima koji žive ispod zemlje. Krtica je odgovorna jedino za krtičnjake, uzdignute hrpe zemlje koje mnoge često ljute po travnjacima. Ali, to je jedina šteta koju radi po vrtu, izuzev da možda otkopa ili nadigne neku biljku prilikom kopanja tunela.

Kada pogledamo njihovu ulogu u biosustavu, krtice su jako korisne životinje, ukopavaju humus u tlo i jedu kukce i nametnike u tlu. Nemojte se ljutiti na krtičnjake koje u ovo doba godine rade u većoj mjeri. Krtice su kako sam prije navela mesojedi, što znači da one u tlu pojedu brojne puževe, njihova jajašca, rovce i druge organizme koje smatramo nametnicima te time znatno smanjuju broj štetnika u tlu. Doduše, jedu i korisne gujavice, ali ništa u prirodi nije crno-bijelo.

U ovo doba godine u niskom smo startu za sjetvu u teglama i krtičnjaci su nam tu baš u pravo vrijeme da si pripremimo zemlju za sjetvu. Ja srećom imam ilovasto tlo koje je odlično kad se miješa s kompostom, humusom ili pak kupovnim supstratom za sjetvu – ispadne odlična kombinacija za sadnju u teglama.

A zemlja koju su izbacile krtice pročišćena od mogućih nametnika – poput puževa i sl – koji bi mogli ostati u tlu i kasnije vam napraviti štete biljčicama. I naravno, u toj zemlji ostaje mikroskopski živi svijet, koji kad je u ravnoteži, itekako pomaže biljkama u rastu.

Da bi iskoristili sve prednosti rada krtica, najbolje je da čim prije pokupite zemlju nakon što ju je izbacila krtica. Kad padne kiša na krtičnjake i to tlo postane zbijeno više to nije lako, a tijekom sezone često se počnu u uzdignutu zemlju krtičnjaka naseljavati mravi.

Ostatak zemlje jednostavno grabljama izravnajte po travnjaku i upamtite da je savršeni ravni travnjak moguć samo ako izbetonirate površinu i gore stavite umjetnu travu – čime ćete potpuno maknuti bilo kakav život s njega.
Mi smo kao i krtice dio biosustava i dijelimo stanište s njima, stoga se moramo opet naučiti suživotu i poštivanju i drugog života oko nas.

Stoga: kad ti život da limune – napravi limunadu.
A kad ti život da krtičnjake – zahvali krticama na dobro odrađenom poslu i pokupi si zemlju za sjetvu i sadnju u teglama.  Kod mene je zemlja spremna na suhom u kanti i čeka da krenem u skoru sjetvu.

O autorici