Kada i kako pobrati zucchini tikvice - Biovrt - u skladu s prirodom

Kada i kako pobrati zucchini tikvice

Ljeto je vrijeme obilja kada ubiremo plodove na vrtu. Nadam se da redovito berete vaše tikvice i krastavce, jer na taj način zapravo i potičemo biljke iz obitelji tikvenjača na stvaranje novih plodova (VIŠE). Kad bi ostavili plodove da prerastu i odu u sjeme, biljka se fokusira na to i više ne rađa obilno plodovima.

Mnogi se pitaju kada je najbolje vrijeme za berbu zucchini, grmolikih tikvica. Moja preporuka je – nemojte predugo čekati. Što se tiče veličina plodova, nije prednost da tikvice budu čim veće. Naime, čim su one veće, time su i starije, postaju sve tvrđe i žilavije, kora je sve tvrđa, a koštice u njima su sve veće.

Tikvice je stoga najbolje brati dok su još manje, ili ih možete maksimalno ostaviti da narastu na neku srednju veličinu. Tada možete iskoristiti cijeli plod za pripremu raznih jela, on je mekani, hrskavi i ukusan. Obratite pažnju na koru – sve dok je ona mekana pod prstima i dok osjećate da ju možete oštetiti prstima ili noktima, i samo „meso“ tikvice je još hrskavo i ukusno. Tada ju možete pripremati zajedno s korom.
Čim kora tikvice postane čvrsta i tvrda, tada ćete iznutra morati vaditi dio s košticama jer on postane spužvasti i ne tako ukusan, a samo meso nije više tako hrskavo i svježe. Kad tikvica potpuno naraste i dozori, jedino ju možete iskoristiti naribanu za neka jela ili pogače s tikvama, jer je za ostalo pretvrda i žilava. I samo guljenje onda postane problem, jer i kora postane tvrda.

KAKO POBRATI TIKVICE (BEZ ALATA)
Berbe u vrtu radim bez vrtnih škara i sličnih alata. Tikvice možete vrlo jednostavno ubrati bez da joj stapku režete nekim alatom. Sve što trebate napraviti je – vrtjeti plod tako dugo dok se stapka koja drži plod sama ne otkine. Dakle jako je bitni da plod ne vučete – jer tako možete iščupati cijelu biljku, nego ga okrečite sve dok se sam ne otkine.
Više o svemu pogledajte i u mom novom videu:

O autorici