Tikvice i krastavce berite redovito - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 29. srpnja 2016.

Tikvice i krastavce berite redovito

Ljeto je vrijeme obilja i berbi u vrtu.  A kod nekih biljaka iz obitelji tikvenjača, berbe moraju s razlogom biti česte. Ukoliko želite da izraste čim više plodova krastavaca i tikvica – morate ih stalno brati. Naime, ukoliko ostavite nepobranim plodove, oni će već za par dana jako narasti. Biljka ima glavni cilj stvoriti sjeme i tada će se fokusirati  na rast i zriobu tog ploda, pa neće biti puno novih cvjetova i plodova. Stoga krastavce provjeravajte često – one za kvasiti svaki dan, a salatne krastavce i tikvice svakih nekoliko dana. Već samo nakon par dana plodovi mogu previše narasti. Najbolji su ipak mladi, manji i hrskavi plodovi, a što plodovi više rastu to je kora tvrđa i plodovi žilaviji, a sjeme sve veće.

berba1707201623072016

RAZLIKA IZMEĐU SALATNIH I KRASTAVACA ZA KISELJENJE

Najčešće vrste koje se uzgajaju u našim vrtovima su krastavci za kiseljenje i salatni krastavci. Sam naziv im govori za što ih koristimo, mada to ne znači da se ne mogu oni za kiseljenje koristiti i za salatu – samo su pogodniji za kiseljenje dok su mali. Već na malim plodovima može se jasno vidjeti razlika među vrstama – salatni krastavci su izduženiji, te kasnije narastu i duži i deblji. Krastavci za kiseljenje su manji i nikad ne izrastu tako dugi i veliki.

Fotografija 1: salatni krastavci Fotografija 2. usporedba krastavaca za kiseljenje i salatnih krastavaca

salatni krastavci 17072016krastavci 7072016

KADA JE VRIJEME ZA BERBU KRASTAVACA

Vrlo je bitno na vrijeme pobrati krastavca za kiseljenje, jer su najbolji dok su još manji i hrskavi, a ako ih na vrijeme ne poberete, oni previše narastu:

–  ili stanu s rastom u dužinu dok su još manji i samo se naglo napuhnu kao balom,

–  ili još narastu i u širinu i dužinu i postanu preveliki za kiseljenje (ali ipak su sasvim ok za salate).

Doduše, mogu se iskoristiti i za kiseljenje, ali na način da se narežu na kriške i da im izvadite sjeme. Naime, što krastavac duže raste i stariji, to su mu sjemenke veće i tvrđe.

Fotografija 1 – idealne veličine za berbu krastavaca za kiseljenje za zimnicu   Fotografija 2: kad ih ne poberete na vrijeme, krastavci za kiseljenje previše narastu

mali krastavci 17072016krastavci narasli 17072016

Naravno, za kiseljenje ne moraju uvijek biti samo najmanji krastavci, ali većina ipak više voli da su oni manji. A dakle čim ih redovito berete, oni će i dalje redovito rasti i biti brzo spremni za ponovnu berbu.

Postoji i jedan starinski recept za brzinsko kiseljenje krastavaca moje bake, možete ga pročitati OVDJE.

REDOVITO BERITE I TIKVICE

Tikvice su vrsta koja također vrlo brzo raste, a ukoliko ostavite velike tikvice na biljci i one će postupno prestati razvijati nove cvjetove i fokusirati će se na dozrijevanje sjemenja. Plod u tom slučaju jako naraste. Stoga redovito kontrolirajte grmove tikvica i berite ih dok su još manje, tanke nježne kore, hrskave i ukusne. Dok previše narastu nisu jednako dobre u svim jelima radi tvrde kore i žilavijeg su “mesa”, tako da prevelike tikvice preporučam pripremati samo naribane, dok mlade režem na kolute i poham, narezane na kockice stavljam u razne umake i jela… Pogledajte i isprobajte moj recept za tjesteninu s tikvicama OVDJE.

tikvice 03082015tikvice 19072014

OSTAVITE PAR PLODOVA ZA SJEME

Iako ih redovito beremo da bi imali čim više plodova, nakon određenog vremena poželjno je odabrati i ostaviti na stabljikama nekoliko najljepših krastavaca da do kraja  narastu i dozriju da skupite sjeme za iduće godine. Kako se krastavci i tikvice jako međusobno križaju, stoga ukoliko želite skupiti svoje sjeme tikvica ili krastavaca, nemojte blizu saditi više sorti krastavaca odnosno tikvica.

Kako skupiti sjeme krastavaca pogledajte OVDJE.

KORISNO JE ZNATI

Kako i krastavci i tikvice imaju odvojene muške i ženske cvjetove. često se ne početku sezone događa da je manje plodova radi ili nedovoljno ženski cvjetova ili radi nedovoljno oprašivanja. Više o tome pročitajte OVDJE.

 

O autorici