Ixiolirion tataricum - planinski ljiljan - Biovrt - u skladu s prirodom

Ixiolirion tataricum – planinski ljiljan

Ixiolirion tataricum (sin Ixiolirion montanum, syn Ixiolirion pallasii) – engl. Lavender mountain lily, je lukovičasta trajnica iz obitelji Amaryldaceae, porijeklom iz Jugozapadne Azije. Cvate krajem svibnja i tokom lipnja. Voli sunčanu poziciju i redovito, ali ne preobilno zalijevanje, te dobro ocjedito tlo.

Ima nježno sivkasto zelene, poluuspravne listove koji izgledom podsjećaju na travu. Cvijetovi su ljevkasti, modri, nestvarno plavi i radi intenziteta njihove boje, teško mi je bilo napraviti oštru fotografiju. Svaka latica ima tamnije crte po sredini latice.

ixiolirion 1

Prema “The royal horticultural society” tj prema njihovoj enciklopediji, ovo je potpuno otporna lukovičasta trajnica i bez problema podnosi i temperature niže od 15 stupnjeva. Prema njima, za rast na otvorenom trebaju zaklonjeno, sunčano mjesto i dobro ocjedito tlo koje za dozrijevanje lukovica ljeti postaje vruće i suho. Za pokus sam ostavila vani nekoliko lukovica i prezimile su.

Prve godine kad sam ixiolirion tartaricum uzgajala prvi put, a radi (dez)informacije da ne prezimljava vani, uzgajala sam ga u teglama da ga kasnije ne tražim po gredicama radi iskopavanja lukovica za zimu. Oduševio me je, jer je i u tegli jako lijepo napredovao i obilno cvijetao, što nije jako često za lukovičaste biljke u teglama.

Nicati je počeo već u rano proljeće, tako da sam lukovice “pobockala” gusto u široku ovalnu teglu. Jako brzo se je iz lukovica razvila “lijepa travica”. Tegla je bila na terasi, na mjestu koje je većinu dana bilo sunčano. Krajem svibnja konačno su se pojavili prvi duguljasti pupovi, više njih na svakoj cvijetnoj stapci.

ixiolirion 7ixiolirion 6

Uskoro su se jedan po jedan počeli otvarati prekrasni ljevkasti, zvonoliki modri cvijetovi, s tamnijim crtama po sredini. Boja je toliko nestvarna, prekrasna, da fotografija ne može prikazati stvarnu boju ovog cvijeta.

ixiolirion 2

Cvao je otprilike mjesec dana, naizmjence su se otvarali novi cvijetovi.

ixiolirion 3

Razmnožava se mladim izdancima lukovica koje baš i nisam nešto primjetila da bi se podijelile, ili sjemenom. Nakon cvatnje formirao je mnogo duguljastih zelenih čahura, dužine nekih 3 cm, koje dok su se dozorile su posvijetlile i počelo se je rasipati mnoštvo crnih sjemenki.

ixiolirion 5ixiolirion 8

Nakon što je ocvao i formirao sjeme, nadzemno dio biljke se je potpuno osušio, i lukovice sam izvadila iz tegle i spremila.

Još jedna napomena za kraj: jako je bitno da raste u dobro ocjeditom tlu, jer radi previše vlage vrlo lako može oboljeti od raznih gljivičnih bolesti i istrunuti. Stoga to imajte na umu dok birate poziciju za sadnju:)

 

O autorici