Incarvillea delavayi - vrtna gloksinija - Biovrt - u skladu s prirodom

Incarvillea delavayi – vrtna gloksinija

Incarvillea je cvjetnica iz obitelji Bignoniaceae, danas je poznato 16 vrsta. Porijeklom je iz centralne i istočne Azije, većina vrsta raste na višim nadmorskim visinama Himalaja i Tibeta. Najpoznatija je vrsta Incarvillea delavayi, koja se još naziva i vrtna gloksinija ili kineski rog cvijet.

incarvillea 11

Incarvillea delavayi je zeljasta trajnica dugog mesnatog vretenastog korijena – gomolja, koji je jako osjetljiv i teško podnosi presađivanje. Iako za vrijeme cvatnje treba redovito zalijevanje, preporuča se ju saditi u dobro drenirano tlo jer višak vlage tokom zimskih mjeseci može biti poguban za nju, odnosno iako slovi kao biljka koja može podnijeti niske temperature, radi viška vlage može se smrznuti i propasti. Voli sunčanu i polusunčanu poziciju na gredicama, cvate početkom ljeta. Posebno impresivni su njeni pupoljci, koji su jako zanimljivo “spakirani” prije otvaranja.

incarvillea 41

incarvillea 91

Incarvillea delavayi se jako uspješno uzgaja iz sjemena, sjeme je visoke klijavosti. Najbolje ju je sijati u 3. mjesecu u hladno klijalište ili direktno na otvoreno krajem 4. mjeseca (ili tegle na otvorenom). Sijana prije na prozorske daske često propada, ne odgovara joj topla klima grijanog prostora. Uzgojena iz sjemena cvjeta za 2-3 godine.

incarvillea1

Ne voli presađivanje i već je prije navedeno da voli drenirano tlo i da od viška vlage propada. Možda ju je najbolje uzgajati i u dubokim velikim teglama koje se zimi spremaju unutra i direktno na otvorenom, za svaki slučaj na dva mjesta, dok ne otkrijete koji uvjeti joj kod vas najviše odgovaraju.

incarvillea 81

 

O autorici