Dozrijevanje rajčica u zatvorenom - Biovrt - u skladu s prirodom

Dozrijevanje rajčica u zatvorenom

Zelene plodove rajčice beremo zelene i dozrijevamo u zatvorenom iz više razloga:
1. Ukoliko tijekom sezone pada puno kiše i na vlazi se brzo širi plamenjača – u tom slučaju preporučljivo je pobrati nezrele plodove i dozoriti ih na suhom, da se na otvorenom ne bi proširila bolest i uništila plodove
2. Ukoliko naglo ošišamo cijele grmove rajčica ili listovi budu uništeni od plamenjače, plodovi naglo izloženi suncu mogu dobiti opekline i propasti na jakom suncu. Stoga ih je bolje pobrati i skloniti od jakog sunca.
3. Na jesen kad je sve manje sunca, a sve više kiša i magle te se najavljuju prvi mrazevi – pa kad je opet vjerojatnije da rajčice neće stići dozoriti na otvorenom ili će ih napasti neke bolesti

Ako berete zelene plodove rajčice, bitno je da to nisu plodovi koji su se tek nedavno oformirali, nego zeleni plodovi koji su već dosta dugo narasli i vjerojatno bi uskoro i počeli zoriti na otvorenom. Jer prerano ubrani plodovi nikad neće dozoriti do kraja.

 

  

Preporučljivo je plodove rajčice ubrati s malo peteljke, te staviti na toplo i suho mjesto. Neki ih stavljaju u papirnate vrećice i u svaku vrećicu dodaju i po 1 jabuku, ali dovoljno ih je rasporediti na ravnu površinu. Zrela jabuka se dodaje jer ona otpušta etilen, koji ubrzava dozrijevanje – ali nije nužna.

Dozrijevajte rajčice u toplom i suhom zatvorenom prostoru. Ako ćete ih pobrane staviti izložene jakoj sunčanoj svjetlosti – plodovi mogu dobiti opekline i propasti. Redovito ih kontrolirajte, po potrebi uklonite one koje kasnije pokažu simptome bolesti i propadanja. Okrećite ih po potrebi jer ne dozrijevaju ravnomjerno dok su ubrane zelene.

Rajčice dozorene u zatvorenom neće uvijek biti jednako odličnog ukusa kao one dozorena na stabljici na suncu, ali u nekim ekstremnim slučajevima koji su tu spomenuti, ova tehnika nam pomaže spasiti dio uroda kad bi na otvorenom propao.

Fotografije: postupno dozrijevanje rajčica u zatvorenom

  

Dio zelenih rajčica koje poberete u kasnu jesen možete ukuhati bilo kao kiselu zimnicu, zeleni ajvar, pa čak i kao zeleni džem od rajčica. Iznenadili biste se koliko to može biti ukusno.

 

O autorici