Cvijeće koje nagovještava jesen - Biovrt - u skladu s prirodom

Cvijeće koje nagovještava jesen

Često govorimo o vijesnicima proljeća i kad spomenemo taj pojam, gotovo svi pomislimo isto: visibabe, drijemovci, narcise… Jeste li kad pomislili ima li cvijeća koje svojom cvatnjom nagovještavaju jesen? Osim općepoznatih krizantema, mnogo je cvijeća koje svoju pravu ljepotu pokazuje tek na jesen. Predstaviti ću vam neke od njih.

Pročitala sam u jednoj knjizi rečenicu «Kad asteri procvjetaju, oni nagovještavaju kraj vrtlarske godine». I zaista, kad asteri otvaraju svoje cvjetne glavice, vrijeme je završnih berbi u vrtu. I kad su u vrhuncu cvatnje, svjesna sam da je to jedan od posljednjih prekrasnih prizora kojima se mogu diviti u vrtu.

Astera ima jako puno vrsta, pa tako njima možete napraviti prekrasne cvjetne kombinacije u vašim cvjetnjacima: od puzajućih koji prekrivaju tlo, preko grmolikih niskih pogodnih za obrube gredica, pa sve do visokih vrsta koje narastu preko 1,5 metara. Također ih ima u svim mogućim raznim bojama, doduše najčešće u roza i ljubičastim nijansama, ali ima i bijelih, crvenih, pa čak i žutih. Svaki je od njih prekrasan na svoj način. Njihova posebnost je i u tome što ih jako vole pčele, pa ako je u vrijeme cvatnje astera lijepo i sunčano vrijeme, sve oko njih zuji i stalno su prepuni pčela. Asteri počinju cvasti tijekom rujna, a ako je lijepo vrijeme, ta se cvatnja proteže i tokom listopada.

Ukrasne trave su prekrasne tokom cijele godine, ali početkom jeseni tek stvarno svraćaju pogled na sebe svojim prekrasnim metlastim cvjetovima. Bilo da se radi o jednogodišnjim ili trajnicama, najljepše su na jesen. Od jednogodišnjih trava posebno ću izdvojiti sirak – sorgum vulgare var techicum – to je sirak koji se koristi za proizvodnju sirkovih metli. Međutim, što se mene tiče, to je prekrasna jednogodišnja trava koja je najljepša na jesen, dok ocvate i formira sjemenke na vrhovima metlica, te se sve to skupa povije prema dolje.

 

Od trajnica, jedne od najljepših ukrasnih trava zasigurno su pennisetumi, radi svojih cvjetova. Oni uglavnom cvatu u rujnu, dok ih u listopadu polako zamjenjuje još jedna prekrasna ukrasna trava trajnica – kineski šaš ( lat Miscanthus sinensis), koji također postoji u bezbroj varijeteta.

 



Osim proljetnih anemona, postoje i jesenske anemone – anemone japonica. To su trajnice koje rastu grmoliko, ovisno o vrstama narastu i preko 1,5 metara. Počinju cvasti krajem ljeta i početkom jeseni – stoga se nazivaju i jesenske anemone. Ova je vrsta uglavnom u roza kombinacijama i bijeloj boji, te izuzetno dugotrajne cvatnje.

 


Na jesen počinju cvasti i ukrasni suncokreti trajnice (lat. helianthus i heliopsis).

Nakon što većina jednogodišnjih suncokreta u ovo doba godine već ocvate (rujan i listopad), male žute nestašne cvjetne glavice ukrasnih suncokreta trajnice uvelike uveseljavaju pogled na vrt.

 


I moj osobni favorit – amarant uspravnog cvijeta (Amaranthus gagenticus). Tijekom ljeta ova biljka izgleda prilično neugledno, cvjetovi koji su tek u formiranju nisu jarke boje i ne djeluje zanimljivo. Međutim, što jesen uzima više maha, to je ovaj amarant sve jarkije crvene boje. Listovi iz zelene poprimaju crvenu boju, a veliki skupovi cvjetova postaju intenzivno tamno crveni. U vrhuncu cvatnje, ovo je doista fascinantna biljka i pogled na skupinu tih cvjetova oduzima dah.

 



Ovo je tek mala skupina biljaka koje se odlikuju jesenskom cvatnjom. Imati rascvjetani vrt cijele godine, pa sve do kraja jeseni i nije tako nedostižno.

U svoj toj eksploziji boja i šarenilu, i jesen je prekrasno godišnje doba.

 

O autorici