Cinija - Zinnia elegans - Biovrt - u skladu s prirodom

Cinija – Zinnia elegans

Cinija (zinnia elegans, zinnia violacea) je cvjetnica iz porodice glavočika (Asteraceae) i porijeklom je iz Meksika. Rod cinija sadrži oko 20 vrsta, jednogodišnjih vrsta i trajnica, zinnia elegans je najpoznatija vrsta od svih cinija. U našim se krajevima često naziva “lijepi dečko”.

Cinija je cvjetnica grmolikog rasta, uzgaja se iz sjemenja i naraste u visinu 15 cm – 1 metar, ovisi o vrsti. Danas postoji preko stotinu kultivara ove vrste, različitih po visini, boji, izgledu cvijeta i latica.

Obična cinija: Cinija kaktus

zinnia elegans cinija 41zinnia elegans cinija cactus 102

 

Cinija liliput i cinija pepermint

zinnia elegans cinija liliput 21zinnia elegans cinija pepermint1

 

Cinija se sije u drugoj polovici 4. mjeseca (nakon prestanka opasnosti od mrazeva) direktno na otvoreno, kasnije se rasađuje po gredicama uz mnogo zalijevanja par dana. S obzirom da može narasti prilično veliki grm, preporučljivo ju je saditi na barem 30 cm razmaka.

zinnia elegans cinija 32

Napreduje jako brzo i već u rano ljeto počinje cvjetati, a neprekidno cvijeta sve do prvih mrazeva koji potpuno unište biljke. Voli direktno sunce i uspješno raste i u siromašnim tlima, dobro podnosi sušu i ne voli pretjerano zalijevanje, to može biti uzrok oslabljenja biljke i zaraze pepelnicom. Također, može ju oslabiti i prilično duga suša, tad se preporuča ipak ju malo zalijati. Cinije se nažalost često zaraze pepelnicom, najbolja prevencija je osiguranje dobrog rasta, a ostale mjere suzbijanja pepelnice pročitajte OVDJE. 

Slijedi slikovni prikaz od pupoljka od punog cvijeta:

zinnia elegans cinija 22zinnia elegans cinija 23

zinnia elegans cinija 54zinnia elegans cinija 64

zinnia elegans cinija cactus 21

Jeste li primjetili kako se nakon što otvori vanjske latice, ukrug u sredini počinju cvjetati mali žuti cvjetići?

Cinije jako privlače leptire u vrt, a i bubamare koje su prirodni neprijatelji lisnih uši, stoga ih preporučam posaditi posvud u vrtu. Osim prekrasnog rascvjetanog vrta imati ćete i velike koristi za biosustav.

zinnia elegans cinija liliput 31

Sjeme se skuplja kad se cvijet potpuno osuši, cinija ima 2 vrste sjemenki, ovisi o građi sredine cvijeta. Prva vrsta sjemenki nalazi se u nastavku latica, duguljasto i s 3 brida, a druga vrsta u sredini bez latica, one su srcolikog oblika i plosnate.

Slika: suhi cvijet cinije i sjemenke s ostacima suhih latica.

zinnia elegans cinija 91zinnia elegans cinija 12

 

O autorici