Calochortus - cvijet iz porodice ljiljana - Biovrt - u skladu s prirodom

Calochortus – cvijet iz porodice ljiljana

Calochortus je vrsta gomoljastih/lukovičastih biljaka iz porodice ljiljana, Lilaceae i sadrži oko 70 vrsta. Porijeklom je iz Britanske Kolumbije do Gvatemale, i istočno do Nebraske. Grčka riječ Calochortus znači lijepa trava.

Cvijetovi im mogu biti bijeli, žuti, ružičasti, ljubičasti, plavičasti ili prugasti.

calochortus cupido 7

Iako je to uglavnom ukrasna biljka, lukovice mnogih vrsta calochortusa konzumiraju američki indijanci i mormoni u Utahu kao hranu.

Prošle sam jeseni kupila lukovice calochortus cupido, vrstu malih nježno ljubičastih cvjetova (1-2 cm) koji podsjećaju na leptire po kojima su dobili ime. Iako na pakiranju piše da je zimootporna nisam ju sadila na otvoreno jer sam primjetila da mnoge vrste označuju kao zimootporne, a koje to kod nas nisu. Naknadno sam pronašla na netu podatak da prezimljava u zonama od 6-10, znači da bi čak i mogla prezimjeti kod mene, ja sam zona 6-7. Početno sam posadila lukovice u teglu i držala na hladnom tavanu. Jako su brzo počele nicati, tako da sam ih već u ožujku stavila van na natkritu terasu s teglom, i čim je bilo ljepše vrijeme, presadila van.

calochortus cupido 4

Posadila sam ih u žičanu košaricu u zemlji – imam problema s voluharicama, pa zlu ne trebalo da ostanem bez njih:) Vaditi ih više neću, iskreno se nadam da je podatak o prezimljavanju točan.

Počeli su cvasti početkom svibnja, i cvijetovi stvarno izgledaju nježno i prekrasno. A lišće stvarno izgleda kao trava, otkud im i naziv.

calochortus cupido 6

Nažalost, u vrijeme dok su cvali bilo je dosta kišovito i vjetrovito vrijeme, pa cvijetovi i sama cvatnja nije dugo trajala – nekih 2 tjedna. Da li je i u lijepim vremenskim uvjetima tako, morati ću sačekati iduće godine i pratiti.

Svejedno, ovaj cvijetak je stvarno prekrasan i zaslužuje poziciju na cvjetnim gredicama. Najljepši je posađen u skupinama, i iskreno sa nadam da će se lukovice i podijeliti i da će niknuti u većem broju iduće godine.

Nakon cvatnje biljke polagano počinju odumirati i polako nestaju – do kraja lipnja nema više travice. Sjemenki ove godine nažalost nije bilo – vjerojatno se radi ružnog vremena nije stigao oprašiti. Sad mi preostaje samo čekati slijedeće proljeće :)

calochortus cupido 2

 

O autorici