Bugarski luk - Nectaroscordum siculum subsp. bulgaricum - Biovrt - u skladu s prirodom

Bugarski luk – Nectaroscordum siculum subsp. bulgaricum

Bugarski luk, zvona mediterana, sicilijanski medonosni češnjak je lukovičasta trajnica iz obitelji Alliaceae. Porijeklom je iz Europe i Azije, a naziv mu u prijevodu znači nektarski luk.

Ova je vrsta taksonomska noćna mora (taksonomija – klasifikacija, u ovom slučaju biljnih vrsta). Naime, ovo su sve sinonimi za ovu biljku: Allium siculum, Allium dioscoridis, Nectaroscordum bulgaricum, Nectaroscordum siculum subsp. bulgaricum, Allium bulgaricum. Neki tvrde da se radi o jednoj vrsti, neki da se radi o dvije. A ako ga želite malo istražiti po internetu, koristite sve navedene sinonime, jer sa svakim nazivom dobivate druge rezultate pretrage. Pacificbulbsociety.org izričito napominju da se radi o dvije različite vrste, alluim siculum i allium bulgaricum, te da novija DNK istraživanja dokazuju isto. Ono što se uglavnom može nabaviti u trgovinama su križanci obiju vrsta.

Evo što mogu nakon brojnih pretraga po internetu zaključiti (a možda sam u krivu:)

Alluim siculum- zvona mediterana, sicilijanski medeni/medonosni ljiljan, sicilijanski (medonosni) češnjak, ukrasni luk – porijeklom je iz južne Francuske, Korzike, Italije, Sardinije, gdje autohtono raste u šumama.

Allium bulgaricum – bugarski luk – autohtono raste u Bugarskoj, Rumunjskoj, Moldaviji, na Krimu, Kavkazu, Iranu i u Turskoj.

nectaroscordum siculum bugarski luk 7

Lukovice se sade na jesen, eventualno i na proljeće, na dubinu od 2 visine lukovica, u dobro drenirano tlo u kojem se ne zadržava voda. Izbor mjesta sadnje je jako bitno, ja sam konačno uspjela tek 3. godinu posaditi lukovice na pravo mjesto, u polušljunkovitu gredicu – prijašnjih sam godina sadila lukovice u čisto ilovasto-humusno tlo, nešto na gredice oko kuće, nešto na povrtnjaku – lukovice mi uopće nisu cvale i svake su godine sve manje. Polušljunkovita, dobro drenirana gredica bila je konačno pun pogodak, jer sam ove godine konačno imala obilnu cvatnju.

Lukovice su prilično velike i intenzivnog mirisa. Taj miris, ja bi ga opisala kao jako intenzivni sapunasti miris češnjaka, karakterističan je za sve dijelove biljke, a svaki put dok protrljate bilo koji dio biljke, osjećate ga. Osobno, miris češnjaka mi je ok, ali miris bugarskog luka mi je nepodnošljiv – previše je intenzivan i omamljujući. Mnogi spominju upravo njegov miris kao razlog zašto ga ne vole kao rezano cvijeće.

Počinje nicati jako rano, u ožujku i jako brzo napreduje s rastom. Svaka faza rasta bugarskog luka bilo mi je malo neobično otkriće, vrlo uzbudljivo i zanimljivo.

Već u travnju se pojavljuju naznake prvih pupoljka. Pupoljci su isprva u listovima, te se kasnije “izvlače “van iz listova. A odmah po pogledu na lišće biljke možete vidjeti u kojem su pupoljci, a u kojem nisu – “prazni” listovi se spiralno uvijaju, oni s pupoljkom ostaju ravni.

nectaroscordum siculum bugarski luk 14nectaroscordum siculum bugarski luk 13

Tokom travnja i početkom svibnja, jedan po jedan se izvlače pupoljci iz listova i onda im polagano počinje rasti cvjetna stapka uvis, a može narasti i preko 1 metra. Istodobno, sredinom svibnja polako se počinje sušiti vanjska ovojnica pupoljka i počinju se izvlačiti mali pupoljci cvijeta – to znači početak cvatnje:).

nectaroscordum siculum bugarski luk 4nectaroscordum siculum bugarski luk 1

Kako počinje cvatnja, tako se polako jedan po jedan spuštaju pupoljci prema dolje i otvaraju se im cvjetovi.

nectaroscordum siculum bugarski luk 1nectaroscordum siculum bugarski luk 9

Ono što je posebno zanimljivo kod ovog cvijeta, ako ga pogledate tek u prolazu – uopće vas neće impresionirati. Izvana, to su tek blijedo zelenkasta zvona, čak i vrlo neugledni cvijet. Međutim, ako pogledate ta zvona s unutarnje strane – e u tome je ljepota ovog cvijeta – iznutra je jarko crvene boje, s malo žućkaste i krem boje.

nectaroscordum siculum bugarski luk 16nectaroscordum siculum bugarski luk 6

Dakle, pupoljci se jedan po jedan spuštaju prema gore, s istodobno, ocvali se cvjetovi jedan po jedan ponovo dižu prema gore:)

nectaroscordum siculum bugarski luk 8

Cvatnja traje negdje do polovice lipnja, kad završi s cvatnjom, svi su cvijetovi opet natrag uspravni, i polako se počinju sušiti.

nectaroscordum siculum bugarski luk 17nectaroscordum siculum bugarski luk 18

Ako su cvjetovi oprašeni, počinju nastajati zelene čahure u kojima se razvija sjeme. Kod mene je ove godine, iako je stalno nešto zujalo oko njih, bilo jako malo čahura – većina je ostala “prazna”, i počeli su se opet okretati prema dolje. Tek poneke čahure su dozorile, osušile se do kraja i u svakoj je bilo nekoliko crnih sjemenki, sličnih sjemenkama vlasca/luka. Uzgajala ih iz sjemenki još nisam, a vjerojatno je potrebno nekoliko godina da lukovica naraste do veličina da bi počela cvjetati.

Već u završnoj fazi cvatnje biljke listovi se polako počinju sušiti, na kraju ostaju samo suhe cvjetne stapke. Stoga preporučam da u blizini posaditi neku ljetnicu, tako da se popuni praznina na gredici:)

Uglavnom, kao što sam već spomenula, iako nema nimalo ugodan miris, ova biljka je vrlo neobična i jako zanimljiva u svim fazama rasta. A ako ju odlučite uzgojiti i u svom cvjetnjaku, bumbari će joj se jako radovati:)

nectaroscordum siculum bugarski luk 10

 

O autorici