Boražina, borač - Borago officinalis - Biovrt - u skladu s prirodom

Boražina, borač – Borago officinalis

Borač je ukrasna, ljekovita i jestiva jednogodišnja biljka grmolikog rasta. Raste samoniklo u središnjoj i istočnoj Europi, a uzgaja se u cijelom svijetu.

Prema narodnom vjerovanju, borač ima sposobnost da smiruje, vraća raspoloženje, razveseljuje i hrabri ljude. Prema keltskom imenu, Borrach znači hrabrost. Cvijet borača je čest ukras na srednjevjekovinim tapiserijama i šalovima viteza, a križarima koji su išli u ratne pohode stavljali su se cvjetovi borača koji su plutali u oproštajnom piću. Također je bio jako cijenjen i među starim Rimjanima, postoji i izreka koju su koristili rimski vojnici: “Ego borago gaudia semper ago.” – “borač mi uvijek daje radost”.

Ova biljka ima stvarno široku primjenu i kao ljekovita biljka i u kulinarstvu, koriste se cvjetovi i listovi biljke. Okus borača je osvježavajući i podsjeća na okus krastavca. Cvjetovi se koriste u svježem obliku, zamrznuti u kockicama leda ili kristalizirani kao dekoracija za kolače. Svježi sjeckani listovi se dodaju u salate, svježi sir, jogurte, sendviče…Listovi se mogu pripremati na različite načine, kinezi ih pune i rolaju, može se pripremati uz špinat, pa krem juha od borača…

Borač se biljka koristi i u kozmetičke svrhe, može se dodati u maske za lice za suhu kožu, a kao ljekovita biljka najviše pomaže kod vrućice i infekcija.

borago officinalis 5

Borač je jako nezahtjevna biljka i dobro podnosi sušu. Sije se direktno na otvoreno, na proljeće ili tokom ljeta. Razmak među biljkama bi trebao biti barem 20 cm. Odlična je međukultura na gredici rajčica, gdje štiti rajčicu od nametnika, a posađen među jagodama pospješuje rast jagoda. Preporuča se zasaditi ga i ispod ruža. Jedino imajte na umu da zauzima dovoljno mjesta jer je prilično razgranata biljka i naraste u visinu i preko 70 cm ako mu uvjeti odgovaraju.

borago officinalis 2borago officinalis 71

Biljka počinje cvasti već početkom ljeta, a cvate sve do prvih mrazeva. Cvjetovi mogu biti plave i nježno ljubičaste boje, obje boje na jednoj biljci. Postoje i vrste potpuno bijelih cvjetova.

Cijela je biljka prekrivena sitnim dlačicama, a što su listovi stariji, dlačice su oštrije i lako se nabosti na njih.

Sjeme je dosta nezgodno skupiti jer čahure s sjemenkama vise prema dolje i treba baš pogoditi trenutak kad je sjeme zrelo, jer ili je prerano ili sjeme već padne, ali sa zato jako uspješno sam zasijava – jednom kad ga uzgojite više se ne morate brinuti za sjetvu – već će u rano proljeće sam niknuti na mjestu gdje je prošle godine rasao.

borago officinalis 31

 

O autorici