Biovrtlarenje je gradnja prirodne ravnoteže, a ne mućkanje i ubijanje ekološkim pripravcima - Biovrt - u skladu s prirodom

Biovrtlarenje je gradnja prirodne ravnoteže, a ne mućkanje i ubijanje ekološkim pripravcima

Čitam u zadnje vrijeme vrtlarska pitanja i savjete u fb Biovrt grupi i dođe mi da vrištim. Mnogi vrtlari se bore protiv nečega, u ratu su, predviđaju velike borbe ove godine… i svi oni bi htjeli neki instant recept za mućkanje u kućnoj radinosti kojim bi dobili čudesni napitak koji selektivno djeluje samo na njihov problem, da elegantno napravi samo to i ne šteti ama baš ničemu drugome i mogu imati mirnu savjest jer su eto – to napravili na “prirodni način”. Nevjerojatno, ima i onih koji daju takve savjete koje su našli na loše i krivo prevedenim člancima koji kolaju internetom kao super savjeti, ne sumnjajući uopće u upitnost istih jer eto – “na internetu je, pa onda ja istina” – a prenose loše recepte koji uništavaju biljke i vrt! ((fali mi tu smajlić kojemu eksplodira glava  )

Ljudi moji – to sve skupa nema nikakve veze s biovrtlarenjem! I ekološki proizvodi su opasni kako za štetnike tako i većinom za korisne kukce, i svima mogu izazvati mučenje i bolnu smrt. Jedino su eto – nešto prihvatljiviji za okoliš. Svaka smrt uzrokuje strah, bol i patnju – što god da koristite.
Svakome tko želi vrtlariti u skladu s prirodom bi trebalo biti stalo koristiti bilo koji pripravak – pa i onaj ekološki – čim manje u vrtu. I biti svjestan i da ako je i nešto prirodnog porijekla – može napraviti veliku štetu u vrtu (kao sol i soda bikarbona npr).

Da se razumijemo, i ja sam u svojim počecima bila u panici kad bi spazila uši na vrtu, i ja sam isprobavala razne recepte, jer i onda se je tako to preporučivalo, dok nisam jednostavno stala, otvorila oči, počela promatrati i uvidjela besmisao svega toga. Ta borba s prirodom i pokušaj da sve prilagodimo sebi stvarno nema smisla. To je tek par dobivenih bitaka u dugom i iscrpljujućem ratu. Kako uživati u vrtlarenju ako od vrta napravimo bojišno polje?

Fotografija 1: loboda “špinat drvo” (Chenopodium giganteum) kao mamac za lisne uši,
Fotografija 2 – nakon što se uši pojave na voćkama, dođu i bubamare koje tu polože svoja jajašca, a nova generacija ličinki bubamara očiste voćke od ušiju

Dakle ako želite biovrt, onaj pravi biovrt – manite se te prskalice i kućnih pripravaka. Postanite svjesni da možemo uzgojiti povrće ako imamo i nešto nametnika u vrtu, i da ne mora svo lišće i povrće izgledati besprijekorono bez ijedne točke ili rupe na sebi. Ima dovoljno za sve! Zaboravite na rat, jedino ostanimo oprezni s novim invazivnim vrstama. Ali uši i mravi – ma dajte stvarno? Pustite prirodi da odradi svoje, ne ogoljavajte vrtove od korova, nego ostavljati biljke mamce za mrave. Mravi vam nisu neprijatelji – oni su sastavni dio biosustava, nisu oni došli na vaš teritorij, nego vi na njihov. I suživot je mogući, imam ogromne mravinjake u mojim vrtovima, imam masu biljaka mamaca, masu ušiju – i svi smo sasvim ok, i ja i povrće i mravi i uši. Sve je samo stvar mudrog biranja mamaca za njih, kreiranje velike bioraznolikosti i treniranje strpljivosti – jer dolaze i predatori koji će se njima hraniti. I sve dođe u normalu jako brzo.

Više o metodi s biljkama mamcima na vrtu pročitajte na linku:
https://www.biovrt.com/prirodni-mamci-za-biljne-usi/

Naučite prepoznati ličinke bubamare, kako i njih ne bi nepotrebno ubijali OVDJE.

Ako gradimo prirodnu ravnotežu – to znači omogućiti predatorima da pojedu te uši, a ne da “uzgajamo nametnike” koji će nam uništiti povrće. Samo treba biti malo strpljivi i pričekati malo da dođu i predatori. Dakle u mom vrtu uši pojedu ličinke bubamare, osolike muhe i sl, dok puževe pojedu indijske patke trkačice. Ako bi prskala uši, više bi naštetila populaciji predatora, direktno ih ubijajući  takvim sredstvima   ili im oduzimajući hranu. I na kraju mi je vrt krcat povrćem, a između nametnika i predatora je uspostavljeni hranidbeni lanac koji sve to drži pod kontrolom.

Ne zaboravite, primjena pesticida, bilo kemijskih, bilo onih prirodnih – šteti kako nametnicima tako i korisnim kukcima i u konačnici napravi veću štetu populaciji korisnih kukaca. Stoga ako želite imati vrt u skladu s prirodom, pomirite se s prirodom i krenite kreirati ravnotežu – a ne proglašavati rat!

O autorici