Ova web stranica koristi kolačiće da bi Vam poboljšalo iskustvo prilikom pregleda. Uvjeti korištenja

Sparaxis

Sparaxis je lukovičasta biljka iz porodice Iridaceae, porijeklom iz južne Afrke gdje je endemična vrsta. 

Sparaxis je lukovičasta biljka iz porodice Iridaceae, porijeklom iz južne Afrke gdje je endemična vrsta. Tamo cvjeta za vrijeme vlažnih zima, dok je ljeti u tlu u fazi mirovanja.

Postoji mnogo vrsta ove prekrasne biljke, sve ih možete pogledati ovdje: http://www.pacificbulbsociety.org/pbswiki/index.php/Sparaxis

Sparaxis tricolor naraste visine 15-30 cm, voli sunčan položaj ali podnosi i polusjenu, te redovito i ne preobilno zalijevanje. Kod mene je cvao početkom 6. mjeseca, dakle kraj proljeća/početak ljeta.

 

U mediteranskoj klimi može ostati vani u zemlji, podnosi zimu do -6,6 stupnjeva, u ostalim ga krajevima treba na jesen vaditi i spremati preko zime. Razmnožava se dijeljenjem lukovica, sam na stabljici stvara dodatne male lukovice i sjemenjem.

sparaxis tricolor 2sparaxis tricolor 4.

Ja sam svoje izvadila iz zemlje na jesen kad su se svi zeleni dijelovi posušili, a rastao je kod mene na prilično suhom mjestu pa sam ih izvadila prije nego zaboravim gdje su, kad su lukovice prilično male. Tu sam zapazila neobičan način razmnožavanja – nove lukovice iz nadzemne stabljike:

sparaxis tricolor1

Nažalost, jedan je dio lukovica i izgnjilio pri uzgoju na otvorenom, a isto sam primjetila i pri uzgoju u teglama.

Sjemenjem se razmnožava na način da se sije najesen direktno na otvoreno u mediteranskom području, ili zimi u posudice, te na proljeće direktno van u hladnijim krajevima. Sjeme klija oko 30 dana.

Lukovice sam posadila u teglu i zimi ću ih spremiti na suho i hladno, ali uz malo zalijevanja, jer sam primjetila da su lukovice sklone isušivanju, a na ovaj način sam prošle godine pospremila tigridiju koja je također sklona isušivanju i nije mi propala nijedna lukovica.

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Ova web stranica koristi kolačiće da bi Vam poboljšalo iskustvo prilikom pregleda. Uvjeti korištenja