Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Zaštita peruanskih jagoda od mraza

Ideja kako zaštititi peruanske jagode, ali i druga osjetljive biljke od mraza.

Sretna sam što ove godine nije bilo ranih mrazeva i vrtlarska sezona traje dugo i za osjetljivije povrće i voće. Ali nažalost svemu dolazi kraj, pa tako je ovaj tjedan (kraj listopada) bio prvi mraz u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Tokom prošlog i ovog tjedna obavila sam sve bitne berbe povrća koje bi propalo uslijed mraza, ali peruanske jagode (Physalis peruviana) su još bile prepune pupoljaka i zelenih plodova. Iako ne volim na vrtu koristiti umjetne materijale, jedino agrotekstil ponekad koristim kao zaštitu od mraza ako je nakon mraza u najavi još jedno toplije razdoblje bez mraza. Tada mi jedino i ima smisla zaštititi neke osjetljivije biljke da mogu ipak malo duže rasti i roditi - a to je sada slučaj s peruanskim jagodama.
 
Nabavila sam zimski agrotekstil i odlučila napraviti nekakvu "konstrukciju" za njega iznad gredice peruanskih jagoda. Agrotekstil je specijalan pokrov koji propušta vlagu i svjetlost, a štiti biljke od niskih temperatura. Djeluje na principu "iglu efekta" - koprena tijekom dana prihvaća vlagu koja se diže s tla, a tijekom noći ta vlaga promrzne na kopreni i tako zaustavlja prodor hladnoće. Naravno, dok nastupe jače hladnoće ovako osjetljive biljke neće izdržati niti pod agrofolijom, ali dok se temperatira spušta tek nekoliko stupnja ispod 0  svakako može pomoći.
 
 Prvo sam zabila oko gredice 6 stupa koje sam prethodno koristila kao potporanj rajčicama.


Preko toga sam stavila 2 komada agrotekstila - svakog pomalo ukoso i preklopila ih u sredini - tako da sam obuhvatila cijelu površinu i iznad i sastrane. Sve sam na vrhu i dnu kolaca povezala s užetom. Kako pokraj rastu cinije i baš su u cvatu - i njih sam prekrila usput.

 
    

Dva dana poslije bilo je izuzetno vlažno, maglovito vrijeme i desio se je prvi mraz. Nije bio jaki, osjetljivije biljke su bila na pola "ofurene" - cinije, cosmos i dragoljubi,  ali neke su biljke nažalost završile sezonu - breskvice, dalije, tikvice, divlji krastavac... Nekoliko biljaka peruanske jagode koje sam imala na drugom vrtu nezaštićene nažalost završile su sezonu, ali ispod pokrova su sve ostale neoštećene - i cinije i peruanske jagode. Jedino su bili malo oštećeni vrhovi biljaka koji su se dodirivali s agrotekstilom. Naime, kako je bilo jako vlažno, agrotekstil je bio prepun vlage i malo se je objesio od te težine. Stoga idući put moram i to uzeti u obzir te  na sredinu staviti dodatne stupove da to čvršće drži u zraku i da se biljke ne dodiruju s njime.
 
Slike: peruanske jagode 1: oštećene od mraza bez zaštite 2: neoštećene ispod agrotekstila 

    

Nakon ovih mrazeva očekujemo još barem 2 tjedna toplijeg vremena, pa se nadam da će još nešto plodova stići dozoriti prije nego nastupe ozbiljnija zahlađenja i potpuno unište biljke. A slučaju da jedno razdoblje neće biti zahlađenja i temperatura više od 3 stupnja, još ću maknuti malo agrofoliju do slijedeće najave mraza.
 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići