Žuti stolisnik - Achillea filipendulina - Biovrt - u skladu s prirodom

Trajnice Silvija Kolar-Fodor 19. srpnja 2010.

Žuti stolisnik – Achillea filipendulina

Žuti stolisnik (zlatni stolisnik) je zeljasta otporna trajnica iz obitelji Asteraceae, porijeklom je iz područja Kavkaza.

Najviše voli običnu ilovastu zemlju, ali zapravo dobro se snalazi i širi u svim tipovima tala. Preporučljivo ga je svakih nekoliko godina rasaditi, jer se jako uspješno širi. Za uzgoj ove vrste stolisnika odaberite sunčanu gredicu, a ako ga kombinirate s drugim biljkama, dajte mu “pozadinsku” poziciju, jer naraste prilično visok, čak do 1,5 metra u vrijeme cvatnje. Često ga je i potrebno privezivati jer se cvijetovi radi svoje težine počinju polijegati. Dobro podnosi sušu, ne voli previše vlage.

Žuti stolisnik niče rano na proljeće, a karakterističan je po izgledu svog lišća – ono je sivkasto-zeleno i dosta veće od “običnog” stolisnika, aclhillea millefolium. Izgledom lišće pomalo podsjeća na izgled paprati, samo puno neurednije:)

Pupoljci se počinju pojavljivati već krajem travnja, a u početku su sivkasto bjelkasti – a počinju se polako otvarati već u svibnju.

achillea filipendulina 7achillea filipendulina 1

Kako se pupoljci otvaraju, tako počinju polako dobivati svoju karakterističnu žutu boju. Cvijetovi su prilično veliki i teški, a zapravo su skupina mnoštva sitnih cvijetića.

achillea filipendulina 3achillea filipendulina 2

Cvatnja traje tokom svibnja, lipnja i srpnja – zaista dugo. Cvijetovi polako počinju gubiti svoju žutu boju kako završavaju s cvatnjom, pa počinju polako tamniti, i na kraju posmeđe. Tad ih možete porezati, ili ostaviti par cvijetova za sjeme. Sjeme nastaje na mjestu cvijetova, cvijetovi se moraju potpuno osušiti i tad sve skupa možete zgnječiti u neku posudice – u mnogo trusine kao ostatka cvijetova nalaze se i male plosnate sivkaste sjemenke.

achillea filipendulina 11achillea filipendulina 12

Razmnožava se sjetvom sjemena u rano proljeće, ali i u jesen, ili podjelom odrasle biljke, također u proljeće ili jesen. Prve godine uzgoja rijetko kada cvate, ali sve to nadoknadi iduće godine:)

Žuti stolisnik je odličan za rezano cvijete i navodno traje tjednima, a cvijetovi se mogu i sušiti – u sjenovitom prozračnom mjestu okrenuti prema dolje – sušeni mogu zadržati boju i nekoliko godina. Naravno, ako ćete sušiti cvijetove, birajte one koji su se tek rascvali i te stavite sušiti:)

achillea filipendulina 81

Bolesti i nametnike do sada nisam zapazila na stolisniku, a odlično je što stvarno izvrsno podnosi sušu, tako da je ovo prekrasna nezahtjevna biljka koja može mjesecima ukrašavati vaš vrt, a da uopće nemate previše brige s njim:)

Evo jednog prijedloga za kombinaciju, koja mi se dogodila sasvim slučajno, a oduševila me – žuti stolisnik i campanula medium🙂

achillea filipendulina 9

 

O autorici