Zeleni sokovi za zdravlje - Biovrt - u skladu s prirodom

Recepti Silvija Kolar-Fodor 6. travnja 2015.

Zeleni sokovi za zdravlje

Nema boljeg načina nego započeti dan svježim zelenim sokom. Već godinama konzumiram svježe iscjeđene/izmiksane zelene (i manje zelene) sokove i njihova dobrobit za moje zdravlje je velika. Zeleni sokovi prepuni su vlakana, vitamina, minerala, brzo probavljivi. Odlično djeluju na probavu i na opće stanje organizma.

Samo za primjer, cijelu trudnoću sam prošla uz zelene sokove bez potrebe za ikakvim dodacima prehrani, ikakvim vitaminima i sl. Niti je došlo do anemije što je često kod trudnoće, a krvna slika u trudnoći uz zelene sokove mi je izgledala kao da pijem vitamine. Danas i moj jednogodišnji sin obožava zelene sokove. Doduše, malo sam izmijenila formulu koju inače radim za sebe da bi i njemu ti sokovi bili fini.

Zeleni sokovi ne moraju biti samo zeleni. Određene namirnice poput cikle, aronije i ostalog bobičastog voća unatoč prisustvu zelenih listova promijeniti će boju soka u crvenkaste nijanse.

Osim toga, zeleni sokovi mogu biti jako fini – sve ovisi o tome što ćete staviti u njih. A da bi oni bili zdravi, naravno, trebaju biti napravljeni od organskog voća i povrća. Naime, voće i povrće iz konvencionalnog uzgoja prepuno je ostataka pesticida koji se koriste i pri uzgoju, ali i pri skladištenju i transportu voća i povrća. Iako će pranje i četkanje posebnim četkicama ukloniti dio pesticida, nažalost nikad neće sve, pa ukoliko želite da to bude zdrav obrok, neka voće i povrće koje ćete koristiti dakle bude organsko. Naravno, najbolje je da sami uzgojite svoje namirnice za izradu ovih sokova. Dobrim planiranjem možete imati dovoljno „sirovine“ za izradu sokova tokom cijele godine, kombinacijom uzgojenog i samoniklog zelenja.

Za voće se je moguće snaći tokom cijele godine – dio voća se zamrzne dok ima obilja, dio poput jabuka i cikle dugo stoji u podrumima i frižderima… i naravno, dio se uvijek može nabaviti kod organskih proizvođača. Tako se i ja snalazim, te uvijek imam sezonske zdrave zelene sokove.

Tijekom zime i ranog proljeća uvijek imam puno kupusnjača na vrtu, pa evo jednog recepta za zimski zeleni kašasti sok:

– 2-3 lista kelja,
– 2-3 jabuke (domaće naravno, ne prskane iz dućana ),
– 1 mandarina ili naranča i 1 limun i malo kore limuna za aromu (agrumi naravno isto tako moraju biti iz organskog uzgoja, koru nipošto ne konzumirajte ako je limun iz dućana jer je većinom tretirana fungicidima)
– malo vode
-Priprema: sve staviti u blender, usitniti i poslužiti svježe.

 

O autorici